artikel

Geloof

bouwbreed

Soms gebeuren er ook nog ‘zinnige’ dingen op deze onbegrijpelijke aardkloot. Wat te denken van het postuum rehabiliteren van 34 vermeende heksen. Niet te geloven: vierhonderd jaar nadat ze hun hocuspocusgedrag in Keulen bekocht zagen met de strop of de brandstapel. Het lijkt een hype te worden want kort daarna volgde in de Belgische kustplaats […]

Soms gebeuren er ook nog ‘zinnige’ dingen op deze onbegrijpelijke aardkloot. Wat te denken van het postuum rehabiliteren van 34 vermeende heksen. Niet te geloven: vierhonderd jaar nadat ze hun hocuspocusgedrag in Keulen bekocht zagen met de strop of de brandstapel. Het lijkt een hype te worden want kort daarna volgde in de Belgische kustplaats Nieuwpoort een soortgelijke sorry behandeling.Er werd zelfs een koperen plaat onthuld voor een jaarlijkse herdenking. Met een beetje mazzel weten de vakbonden het te versieren dat er ook nog een vrije nationale heksendag in de cao wordt getoverd. ‘Bovennatuurlijke’ invloed is van alle tijden, evenals de vervolging van personen die streken uithalen die niet in de gangbare cultuur passen. Wat goed en kwaad is en wat waar en niet waar is wordt bepaald door de samenleving en is geen stabiele aangelegenheid; een relativiteit waar zelfs Einstein het mee eens zou zijn geweest. Ik zie het al voor me: over vier eeuwen een genoegdoening voor de katholieke clerus, die nu postuum veroordeeld wordt voor hun ongewenst hormonaal spelgedrag van een halve eeuw geleden. De wereld bekijken met deze kennis in het achterhoofd geeft ook een ander idee van het verschijnsel mens in relatie tot geloof en waarheid. In dat verband is het verhaal bekend van de grote geleerde Niels Bohr die boven de deur van zijn werkkamer een hoefijzer had hangen. Op een vraag van een student dat zo’n wijze man toch niet geloofde in de gelukzalige werking ervan, gaf hij als antwoord; “nee natuurlijk niet, maar het schijnt ook te werken als je er niet in gelooft.” Misschien moeten we met zulks een beleving van geloof en waarheid ook eens kijken naar de vastgoedsector in relatie tot de bouwmalaise. Geen onzinnige convenanten, nationaal bouwteam of andere kletsadviseurs volgen, maar het onderbuikgevoel een kans geven. De appendix van mijn onderbuik zegt dat als we morgen alle leuteraars en onbekwame handlangers binnen de bouw die er geen verstand van hebben op laten donderen, we weer in één keer boven Jan zijn. Ja, of het werkt weet ik niet, maar ik geloof er wel in.

Reageer op dit artikel