artikel

Energieneutraal wonen is goedkoper

bouwbreed

Deze week was er eindelijk weer eens aanleiding voor gebak. Een van onze stagiaires van de Fontys Hogeschool Eindhoven is namelijk afgestudeerd op een nieuw financieringsmodel voor energieneutrale woningen. Het leidt voor kopers tot lagere maandlasten dan bij een reguliere woning. Goed nieuws dus voor iedereen die duurzaamheid een warm hart toedraagt. Het valt niet […]

Deze week was er eindelijk weer eens aanleiding voor gebak. Een van onze stagiaires van de Fontys Hogeschool Eindhoven is namelijk afgestudeerd op een nieuw financieringsmodel voor energieneutrale woningen. Het leidt voor kopers tot lagere maandlasten dan bij een reguliere woning. Goed nieuws dus voor iedereen die duurzaamheid een warm hart toedraagt.

Het valt niet mee om in economisch zwaar weer energiezuinige woningen aan de man te brengen. Weliswaar zullen de energielasten in de toekomst alleen maar stijgen, maar dit weegt niet op tegen de lange terugverdientijd van een energieneutrale woning.

Omdat energieneutraal bouwen daardoor niet of nauwelijks van de grond komt heeft ons bedrijf met een aantal partners een innovatief financieringsmodel ontwikkeld. Bij een gelijkblijvende kostprijs van de woning kan de investering in energiebesparende maatregelen gedurende een looptijd van 15 jaar tegen een zeer gunstig tarief worden gefinancierd. Ook is de fiscale aftrekbaarheid ervan gegarandeerd.

Het model stelt gemeenten in staat om versneld en tegen een acceptabel rendement hun duurzame beleidsdoelstellingen te verwezenlijken. Woningcorporaties kunnen versneld energieneutraal bouwen en hun verbeterslag slaan in de bestaande huurwoningvoorraad. En de consument krijgt een doorslaggevend argument aangereikt om een energieneutrale woning te kopen.

De banken zijn nu wel als eerste aan zet. Zij zullen de kredietruimte voor de aankoop van energieneutrale woningen moeten verruimen. De overheid dient op haar beurt een duidelijke koppeling te leggen tussen fiscaal voordeel en de het energielabel van een woning. Zo ontstaat er op de woningmarkt een fiscaal regime dat vergelijkbaar is met wat geldt voor energiezuinige auto’s.

In ketensamenwerking wordt het innovatieve financieringsmodel ondertussen voor het eerst toegepast bij de ontwikkeling van twintig energieneutrale woningen. Het project bewijst dat energieneutraal wonen echt goedkoper kan. Het is bijna reden om opnieuw de banketbakker te bellen.

Reageer op dit artikel