artikel

‘Eerlijke verdeling risico in Aedes-model’

bouwbreed

Heerenveen- In de model-aannemingsovereenkomst van Aedes (brancheorganisatie van woningcorporaties) gaat het om een eerlijke verdeling van de risico’s van partijen. Dat stelt mr. Jur Deckers, jurist bij corporatie Accolade, in een bijdrage op de opiniepagina van deze krant.

Corporaties willen heldere afspraken maken en vastleggen in een aannemingsovereenkomst. Een eerlijke en redelijke verdeling van risico’s is in dit licht logisch, schrijft Deckers. Eerder spraken Joost Fijneman en Peter Vermeij, respectievelijk hoofd Bouwend Nederland Advies en jurist Bouwend Nederland Advies, in een artikel in deze krant van het “over de schutting gooien van risico’s in de richting van de aannemer.”

Fijneman en Vermeij doelen onder andere op de waarschuwingsplicht van de aannemer. Die moet in de precontractuele fase de opdrachtgever waarschuwen over alle tekortkomingen van het ontwerp. De waarschuwingsplicht verdient een belangrijke plek in de model aannemingsovereenkomst, reageert Deckers. “Het komt in de praktijk nog te vaak voor dat aannemers tijdens de aanbesteding niet open zijn over onvolkomenheden in het bestek. Daaraan moet paal en perk worden gesteld.”

> pagina 11: Aedes-model eerlijk voor aannemers

Reageer op dit artikel