artikel

‘Zonnekoeler’ houdt bedrijfsgebouw op temperatuur

bouwbreed

Bonfix koelt zijn nieuwe duurzame bedrijfsgebouw met een adsorptiemachine. Deze machine maakt koude uit warmte. Bij de Zwolse toeleverancier voor de installateur komt die warmte uit zonnecollectoren.

Toeleverancier Bonfix beheerst binnenklimaat met hernieuwbare energie

Een unicum, vindt Hans ter Maat van Heva Kilmaat & Installatie uit Heerde die het systeem realiseerde. “Machines die koude uit warmte maken bestaan al lang, maar die gebruiken allemaal fossiele energie.” Dat is bijvoorbeeld de gasgestookte campingkoelkast.

In de procesindustrie draaien deze adsorptiekoelmachines ook al lang op de restwarmte die in onder meer afgewerkte stoom zit. In Ter Maats woorden is ‘machine’ eigenlijk niet het juiste woord omdat in adsorptiekoelers een mechanische compressor ontbreekt. De werking berust op een natuurkundig proces zonder bewegende delen.

De installatie van Bonfix maakt via dat proces water koud met ‘duurzame warmte’. Dat proces neemt ruim 14 watt aan energie op per uur. “Net zoveel als een spaarlamp”, zegt Ter Maat. Die energie komt uit zonnecollectoren. Een overmaat aan zonnewarmte wordt opgeslagen in een voorraadvat met 3000 liter water. Ongebruikte koude wordt opgeslagen in een voorraadvat met 1000 liter water. De opgeslagen koude en warmte worden gebruikt op momenten dat de zon te weinig warmte levert en er toch koeling moet zijn. Zou dat niet genoeg zijn dan springt automatisch een houtpelletketel aan. Hetzelfde gebeurt op koude dagen wanneer het gebouw warmte vraagt.

Het systeem is opgebouwd rond een adsorptiekoeler van het Duitse SorTech. Met importeur HR Wooncomfort uit Joure ontwikkelde Heva de bijbehorende installatie. Sortech is vooralsnog de eerste die adsorptiekoelers levert met een niet-industriële capaciteit, zegt Roelof Liezen van HR Wooncomfort. De importeur brengt die sinds vorig jaar op de markt in de Benelux. Tot nog toe zijn er zes installaties mee gemaakt.

“Dat zijn niet de eerste installaties in Nederland”, vertelt Liezen. Eneco bestelde in 2009 rechtstreeks bij SorTech zes koelers. Aangesloten op de stadverwarming houden die in Utrecht-Overvecht een complex van 117 koop- en 91 huurwoningen op temperatuur, net als 1600 vierkante meter zakelijke ruimte. Portaal Vastgoed realiseerde dit complex onder de naam Loevenhout.

Adsorptiekoelers vertegenwoordigen wat Liezen betreft de toekomst van gebouwkoeling. “Je kunt er het hele jaar door de energie van de zon mee gebruiken.” Ze zijn volgens hem ook fiscaal interessant omdat ze in aanmerking komen voor de energie-investeringsaftrek. Adsorptiekoelers zorgen ook voor een goede Breeam-score; een methode om te bepalen hoe duurzaam gebouwen zijn. Anders dan bij conventionele koelinstallaties zijn de adsorptiekoelers in Liezens woorden geen standaard handelsproducten die overal te krijgen zijn. “Dat duurt nog wel een jaar of vier.”

Reageer op dit artikel