artikel

‘Zonnecel maakt dieselset overbodig’

bouwbreed Premium

Zonnecellen met een ‘lichtversterker’ kunnen zoveel elektriciteit genereren dat ze dieselgeneratorsets kunnen vervangen. Morgan Solar uit Toronto hoopt binnenkort een dergelijk systeem op de markt te brengen. Generatorspecialist Bredenoord Aggregaten uit Apeldoorn ziet er wel iets in en ontwikkelt zelf ook zo’n systeem.

Morgans ‘zonnegenerator’ bestaat uit zonnecellen op een rechthoekig aluminium frame. De cellen zijn gemaakt van germanium-gallium-arsenide. Dit materiaal zet met een rendement van ruim 40 procent zonlicht om in elektriciteit. Standaard zonnecellen van kristallijn silicium hebben een gemiddeld rendement van 16 procent.

Een ‘lichtval’ in de vorm van een ronde kunststof schijf van 30 centimeter diameter versterkt het rendement van de cellen. In het oppervlak van de schijf is een optisch patroon geëtst. De lijnen vangen licht en geleiden het naar de eigenlijke zonnecel. Het ingevangen licht kan volgens Morgan niet meer ontsnappen en wordt volledig omgezet in stroom.

De cellen van deze Sun Simba vormen een geheel met de ‘lichtval’ zodat er geen vocht tussen kan dringen. De ‘lichtval’ houdt infrarood licht tegen en voorkomt zo oververhitting. De totale constructie koelt zichzelf door middel van het schoorsteeneffect: warme lucht ontwijkt aan de bovenkant en trekt via de constructie koele lucht aan.

Martin Bresser van Bredenoord Aggregaten ziet wel wat in de Sun Simba. “Al lijkt het vooralsnog iets wat het vooral in warmere gebieden goed doet.” Het weerhoudt Bredenoord er niet van zelf een combinatie van een dieselgenerator met zonnepanelen te ontwikkelen.

De combinatiegenerator levert via een accu en een dieselset een vermogen van 5 plus 5 kilovoltampère. Op drukke momenten levert de generator stroom en op minder drukke de accu en de zonnepanelen. “Dat werkt goed bij bouwketen”, vindt Bresser. “Ongeacht wat je verbruikt staat nu de hele dag een aggregaat te draaien. En dus diesel te verbruiken.”

Reageer op dit artikel