artikel

Veel bouw in MKB Innovatie-top 100

bouwbreed

Van een warmtewisselaar die warmte terugwint uit rookgassen tot een gatenzaag waaruit de boorprop (op plaats 100) gemakkelijk te verwijderen is. De MKB Innovatie-top 100 bevat tientallen slimmigheden voor en door de Nederlandse bouw.

De ranglijst die Syntens Innovatiecentra voor de zevende keer opstelde werd bekendgemaakt op de Floriade in Venlo. De eerste plaats is voor een vleesvervanger, die door de jury hoog gewaardeerd wordt om een duurzame doorbraak te bewerkstelligen. Maar op plaats twee van de ranglijst komt al direct een vondst die in de (industrie)bouw toegepast kan worden. Het Rotterdamse bedrijf HeatMatrix ontwikkelde een warmtewisselaar waarmee in stoomketels, afvalverbranders en kolencentrales warmte teruggewonnen kan worden uit de rookgassen. Dergelijk warmtewisselaars bestaan al, maar zijn ofwel te zwaar waardoor ze zich lastig laten monteren, ofwel ze zijn te corrosiegevoelig. Heatmatrix koppelde een reeks kleine kunststofbuisjes aan elkaar en voert de hete rookgassen door de buisjes terwijl door de ruimte ertussen de koude lucht stroomt in omgekeerde richting. Het systeem is modulair en kan naar hartenlust uitgebreid worden.

Op plaats drie eindigde een slimme thermostaat van ICY. Die kijkt niet alleen naar temperatuur en tijdstip op de dag, maar is uitgerust met bewegingssensoren. Bovendien kan de gebruiker via zijn smartphone de temperatuurregeling op afstand beïnvloeden. In de markt worden vergelijkbare thermostaten ontwikkeld maar er wordt vooral veel over gedacht en gedroomd. ICY loopt volgens de jury ver voor de troepen uit. Het bedrijf 360 Glas bezet de negende plek met een heel efficiënte oven waarmee unieke glaspanelen gemaakt kunnen worden. Opwarmen van de oven kost slechts een paar uur in plaats van de gebruikelijke dagen. Aan de Innovatie top 100 is geen prijs verbonden. Het is de initiatiefnemers erom te doen te laten zien waartoe het midden- en kleinbedrijf in staat is.

Reageer op dit artikel