artikel

Van schuld naar investering in duurzaamheid

bouwbreed

Een plan dat meer werkgelegenheid oplevert, schulden vermindert en duurzame energie een boost geeft zal direct worden omarmd, dacht ik. Maar voorlopig zijn de reacties op het plan van ‘Nederland krijgt nieuwe energie’ nog wat lauw.

NLingenieurs is samen met Uneto-VNI initiatiefnemer van de stichting ‘Nederland krijgt nieuwe energie’. Het mooie aan dit concept is dat er zoveel mogelijk partijen worden verbonden: ondernemers- en consumentenorganisaties, vakbonden, natuurorganisaties en kennisinstellingen. Vandaar ook dat het kan gebeuren dat er vijf verschillende hoogleraren (op het gebied van geowetenschappen, economie, duurzaamheid en energiesystemen) gezamenlijk een zeer interessante visie uitwerken en dit onder de noemer van ‘Nederland krijgt nieuwe energie’ naar buiten brengen. Hun voorstel is: schuldenvermindering in ruil voor duurzame energielevering.

Het mooiste aan deze visie vind ik de positieve benadering. De laatste tijd gaat het debat enkel over wat minder kan en waarop niet mag worden bezuinigd. Het idee van de hoogleraren gaat uit van winst voor iedereen. Het uitgangspunt is: wij moeten naar hernieuwbare energie toe en de noodlijdende landen kunnen dit leveren. Zij hebben veel van wat de anderen goed kunnen gebruiken: zon, wind en aarde.

Dit levert een voorstel op dat alle lof verdient. In plaats van ‘schulden aflossen’ gaan we ‘investeren’. Landen investeren in zon-, wind- of aardwarmte-energie. Hiervoor krijgen zij betaald, in de vorm van een aflossing op hun schuld. Zo kan een schuldreductie van 30 procent worden behaald. Het kost de verschillende landen wel wat grond, maar dat betreft niet meer dan 1 procent(Ierland) tot 2 procent (Griekenland) van het totale landoppervlak. Dit plan is gelijk een goede stimulans om tot een Europees hoogspanningsnet te komen.

‘Nederland krijgt nieuwe energie’ gaat dit plan ook in Brussel promoten. De advies- en ingenieursbureaus staan er achter. Niet simpelweg omdat het (misschien) werk oplevert, maar omdat het nodig is om uit onze schulp te kruipen en vaart te maken met duurzame energie, in Nederland en in Europa als geheel. Ik roep alle lijsttrekkers op om dit plan te omarmen en met verve te verdedigen, ook de eurosceptici, want we profiteren hier allemaal van.

Reageer op dit artikel