artikel

Techniek valt in eigen mes

bouwbreed

Vorige week zaterdag was ik te gast op Radio 1. Onderwerp was het pleidooi van de PvdA voor gratis technische studies. Dat is geen goed idee en werkt averechts, was mijn stelling. Het geeft het signaal dat er iets mis mee is. Blijkbaar is techniek zo anders dan niet-technische studies dat niemand het wil studeren […]

Vorige week zaterdag was ik te gast op Radio 1. Onderwerp was het pleidooi van de PvdA voor gratis technische studies. Dat is geen goed idee en werkt averechts, was mijn stelling. Het geeft het signaal dat er iets mis mee is. Blijkbaar is techniek zo anders dan niet-technische studies dat niemand het wil studeren en het dús voor niets moet.

Dat gratis pleidooi sluit naadloos aan bij het beeld dat de sector al jaren van zichzelf geeft. Iedere keer weer benadrukt de branche dat techniek een slecht imago heeft, dat er een probleem is, dat het moeilijk is. Dan moet je natuurlijk niet raar opkijken als jongeren er met een boog omheen gaan lopen. Zo gaat dat met self-fulfilling prophecies. Hoe moet het dan wel, werd mij gevraagd.

Benadruk om te beginnen dat je met een technische studie nog alle kanten op kunt. Zo’n 40 procent van de TU-studenten komt niet in de techniek terecht, maar bijvoorbeeld in de consultancy, de reclame of de bankwereld. Promoot technische studies dus als brede basisstudie. Zo vergroot je de vijver en blijven er uiteindelijk ook meer ‘vissen’ in de techniek hangen. Maak ook duidelijk dat er voor iedereen een passende technische studie is.

Benadruk ook de carrièremogelijkheden. Tachtig procent van de Eindhovense alumni heeft binnen drie maanden een baan; binnen een jaar is iedereen onder dak. Kom daar maar eens om bij andere studies. Ook de langetermijnperspectieven voor technische beroepen zijn meer dan uitstekend. Vertel dat. En vertel dan ook meteen dat het aantal vooraanmeldingen in Delft, Twente en Eindhoven dit jaar flink groter is dan aan niet-technische universiteiten. Dat techniek dus steeds populairder wordt.

Onze premier is het met me eens, zo bleek afgelopen zaterdag. “Gratis werkt averechts”, zei Rutte tijdens een werkbezoek. “Het geeft het signaal dat er iets mis mee is.”

Je zou bijna denken dat hij vorige week naar Radio 1 heeft geluisterd.

Reageer op dit artikel