artikel

Mobiele oven voert ter plekke brandtest uit in tunnels

bouwbreed Premium

’s Werelds eerste mobiele oven die op locatie de brandwerendheid van bestaande betonnen tunnels test. Dat zegt Martin Vermeer van Efectis over de MobiFiRe die hij met anderen heeft ontwikkeld.

Efectis gaat met wereldprimeur de boer op

De MobiFiRe is net zo’n oven als Efectis in het laboratorium in Rijswijk gebruikt om de brandwerendheid te beproeven van nieuwe betonconstructies. “Dat gebeurt met proefstukken van 4 bij 2 meter en 40 centimeter dik”, legt Vermeer uit. “Die worden tijdens de proef belast om de praktijk te simuleren.” Tussen de echte en de gesimuleerde praktijk zit volgens hem echter zo’n groot verschil dat de marges wel heel groot zijn.

De mobiele oven test constructies in de werkelijke omstandigheden. Efectis deed dat voor het eerst in de Maastunnel in Rotterdam om er de brandbestendigheid van het plafond te bepalen. De oven werd daarvoor op een hefplatform gezet en tegen het plafond geklemd. Een propaanbrander stookte daarna de temperatuur in de oven op tot het testvlak van 1 vierkante meter 1350 graden Celsius heet was. Twee uur achtereen voerde Efectis vervolgens een brandproef uit volgens de normen van Rijkswaterstaat. Elders werd nog een uur lang getest volgens de ISO-bepalingen.

Instorting

De bevindingen leren of de brandwerende bekleding van het tunneldak voldoende veiligheid biedt tegen mogelijke tunnelbranden. De bekleding moet voorkomen dat bij brand niet meteen zulke grote stukken beton uit de constructie spatten dat instorting dreigt. Vermeer: “Hoe langer het duurt voordat dit daadwerkelijk gebeurt, hoe meer tijd gebruikers hebben om uit de brandende tunnel te komen.”

De testoven die in de Maastunnel is gebruikt is een variant op een kleinere mobiele testoven waarmee Efectis sinds halverwege vorig jaar gebouwen op brandbestendigheid onderzoekt. Die installatie is voor zover Vermeer weet ook uniek in de wereld. Ook aan de andere kant van de grens werd tot nog toe de brandbestendigheid van bestaande betonconstructies grotendeels aan de hand van literatuurstudies bepaald.

Reageer op dit artikel