artikel

Meer!

bouwbreed

Als ik de kranten moet geloven, wil de bouwsector in Nederland maar één ding: verhogen die bouwproductie! En omdat de vraag niet meer van de particuliere markt komt, zal de publieke sector hiervoor moeten zorgen. Meer! Meer! Anders overleeft de bouwsector het niet, en dan stort de economie pas echt in. Daar zat ik in […]

Als ik de kranten moet geloven, wil de bouwsector in Nederland maar één ding: verhogen die bouwproductie! En omdat de vraag niet meer van de particuliere markt komt, zal de publieke sector hiervoor moeten zorgen. Meer! Meer! Anders overleeft de bouwsector het niet, en dan stort de economie pas echt in. Daar zat ik in het pinksterweekend eens wat over na te denken. Op twitter vroeg ik of het opkrikken van de bouwproductie het hoogste belang is voor de bouwsector. Ik kreeg zo’n twintig reacties. De rode lijn is dat de maatschappelijke vraag voorop moet staan, en niet de bouwproductie. Daar waren we het dan snel over eens! Blijft de vraag waarom er door vertegenwoordigers van de sector zo op de bouwproductie wordt gehamerd. Zit daar meer achter dan alleen angst voor omzet- en banenverlies? Ja. Het EIB heeft voorspellingen gedaan over de bouwproductie tot en met 2017. Daaruit blijkt dat de vraag, met name in de b&u, in 2017 substantieel hoger zal liggen dan nu. De bouwsector zal dus moeten groeien om aan die vraag te kunnen voldoen. Als in de komende jaren veel bedrijven omvallen, zal de productiecapaciteit afnemen. In 2017 hebben we dan weer een overspannen markt: veel vraag, veel te weinig aanbod. Met alle hoge prijs ellende van dien. In sommige bedrijfstakken koop je wat gereedschap, en ben je een tuinman of glazenwasser. Zo lost een overspannen markt zich snel op door nieuwe toetreders. Maar een bouwbedrijf is kapitaalintensief, dat stamp je niet zo 1-2-3uit de grond. Zo bekeken is het dus voor de maatschappij van belang dat de bouwproductie op peil blijft. Het zou mooi zijn als publieke investeringen, die toch binnen vijf jaar moeten geschieden, naar voren worden gehaald. Kijk eens naar de scholenvoorraad: veel schoolgebouwen zijn nu eigenlijk al aan het einde van hun levensduur. Dat geldt ook voor veel zorginstellingen. Er is dus alle reden om die nu aan te pakken, en niet nog even te wachten. Ik had het niet verwacht, maar ik sluit me aan bij het pleidooi: Meer! Bouwproductie! Meer! Bouwproductie!

Reageer op dit artikel