artikel

Maken

bouwbreed Premium

Waarde toevoegen, daar draait het om in de economie. Opmerkelijk is dat het land in Europa dat nog zo veel dingen maakt het zo goed doet: onze oosterburen. Bottom line gaat het dus nog altijd om maken. Daar is kennis voor nodig, maar we lijken toch de denkfout in het vorige decennium te hebben gemaakt […]

Waarde toevoegen, daar draait het om in de economie. Opmerkelijk is dat het land in Europa dat nog zo veel dingen maakt het zo goed doet: onze oosterburen. Bottom line gaat het dus nog altijd om maken. Daar is kennis voor nodig, maar we lijken toch de denkfout in het vorige decennium te hebben gemaakt dat een economie ook kan draaien op kennis zonder te maken. Een interessante breinbeuker is dan natuurlijk hoe het maken in Nederland weer een prominente plek kan krijgen. En met maken bedoel ik natuurlijk niet alleen monteren, maar juist het bedenken en ontwerpen van nieuwe producten en het vervaardigen van de onderdelen die daarvoor nodig zijn. Liefst in een hand. Immers, het monteren wordt ook steeds minder exclusief. Om daar te komen is het nodig dat we ruimte geven aan het aloude vakmanschap van dingen bedenken en maken. Zonder innovatief klimaat zal dat niet lukken: het stimuleren van onze lokale specialiteit (design) is daarom van groot belang. Maar in het verlengde daarvan is een maakklimaat nodig: Nederlandse topontwerpers werken nu in het buitenland, maar zouden juist in Nederland bezig moeten zijn met het maken van die nieuwe producten. Ontwerpen en maken vergen ruimte op lokaal niveau. Ruimte om te ondernemen en steun van financiers en investeerders, die geïnteresseerd zijn in kleinschalige start ups.Wat in de Eindhovense regio gebeurd is, moet dan ook als voorbeeld dienen. Sleutelrollen zijn er voor het lokaal bestuur en het lokale bedrijfsleven. Als we die weten te verbinden met jonge mensen met ideeën, dan gloort er hoop. Niet morgen, maar zeker overmorgen.

Reageer op dit artikel