artikel

Kruipen naar de Bouwcampus

bouwbreed

De kennisinfrastructuur in de bouw is sterk versnipperd. Mede daardoor komt innovatie maar mondjesmaat van de grond, aldus de initiatiefnemers van de Bouwcampus. Volgens hen is concentratie van de vele verschillende kennisclubs nodig. En inderdaad, concentratie kan allerlei positieve spin-offs hebben, zoals meer en betere innovatie, maar ook rechttoe-rechtaan schaalvoordelen, bijvoorbeeld financieel. Zo’n Bouwcampus is […]

De kennisinfrastructuur in de bouw is sterk versnipperd. Mede daardoor komt innovatie maar mondjesmaat van de grond, aldus de initiatiefnemers van de Bouwcampus. Volgens hen is concentratie van de vele verschillende kennisclubs nodig. En inderdaad, concentratie kan allerlei positieve spin-offs hebben, zoals meer en betere innovatie, maar ook rechttoe-rechtaan schaalvoordelen, bijvoorbeeld financieel. Zo’n Bouwcampus is in de basis dus een goed idee. Toch vindt niet iedereen dat. Zoals Stabu. Of het nu Den Haag, Delft of Rotterdam wordt, Stabu doet niet mee. En Stichting Postacademisch Onderwijs uit Delft haakt af als het niet Delft wordt. SBR blijft het liefst in Rotterdam; het Instituut voor Bouwrecht gaat sowieso niet uit Den Haag weg. Curnet, COB, SKB, SIKB en Komo gaan wél mee, maar die zitten eind dit jaar zonder huisvesting, vandaar. In totaal hebben pas tien van de meer dan vijftig beoogde deelnemers ‘ja’ gezegd. En dat is helemaal niet vreemd. Er ontbreekt namelijk nog een belangrijk ingrediënt. Succesvolle kennisconcentraties hebben altijd één dominante, trendsettende trekker die het initiatief neemt; één partij die jarenlang stapje voor stapje de juiste, aantrekkelijke condities schept die uiteindelijk maken dat partijen maar wat graag willen aanhaken.

De High Tech Campus Eindhoven is een succes door Philips. Foodvalley is internationaal geroemd dankzij Wageningen Universiteit. En de basis voor de moeder aller kennisconcentraties, Silicon Valley, is al vroeg in de twintigste eeuw gelegd door Stanford University. Wil de Bouwcampus een groot succes worden, dan is er een uniek unique sellingpointnodig dat maakt dat het voltallige personeel van Stabu vanuit Ede op de knieën naar Den Haag, Delft of Rotterdam kruipt om te smeken of ze alsjeblieft mogen meedoen.

Die Bouwcampus komt er ongetwijfeld. De vraag is vooral of hij voldoende tijd krijgt om uit te groeien tot iets wat inderdaad het ‘kruipen’ waard is.

Reageer op dit artikel