artikel

Installatie Wie niet vernieuwt, roest vast

bouwbreed

Als de afgang van het Nederlands elftal op het EK ons één ding leert, dan is het wel dat vernieuwing altijd nodig is. Bondscoach Bert van Marwijk heeft te lang vastgehouden aan de succesformule van het WK van twee jaar geleden. Ook in dit geval bleek dat stilstand achteruitgang betekent.

Dit geldt niet alleen voor het Nederlands elftal, maar ook voor bedrijven. Wat vandaag een winstgevende activiteit is, hoeft dat morgen niet meer te zijn. De organisatie die zich het beste aanpast aan veranderende omstandigheden is ‘toekomstbestendig’ en heeft meer kans zich ook door slechtere economische omstandigheden heen te slaan.

Uneto-VNI onderkent het belang van vernieuwing en helpt de leden om de grote kansen in de installatiesector ook te benutten. Dat geldt zeker voor energiebesparing en duurzaamheid in de gebouwde omgeving. Steeds meer installateurs zien de mogelijkheden om met duurzame oplossingen tegemoet te komen aan de wensen van de klant en ontwikkelen zich daarbij ook als adviseur die al in het begin van het bouwproces zijn expertise inzet.

De omslag naar duurzame energie krijgt nu een extra impuls dankzij een nieuwe Europese energie-efficiency richtlijn waarover vorige week in Brussel een akkoord is bereikt. Europa ziet verduurzaming als dé manier om economische groei en een groot aantal nieuwe banen te creëren én minder afhankelijk te worden van buitenlandse energie.

In het akkoord wordt vastgelegd hoe de afgesproken 20 procent energiebesparing in 2020 moet worden gehaald. Energiebedrijven moeten jaarlijks circa 1,5 procent energiebesparing realiseren, onder andere door consumenten meer verbruiksinformatie te geven via bijvoorbeeld de slimme meter. Bedrijven moeten geregeld een energie-audit laten uitvoeren en de overheid mag voortaan alleen energiezuinige gebouwen laten bouwen en moet een deel van de bestaande gebouwen energiezuinig renoveren.

Ook nationaal is er positief ‘groen’ nieuws. Uneto-VNI heeft afgelopen week samen met de industrie, de banken, energieleveranciers en de overheid een handtekening gezet onder een Green Deal voor – onderzoek naar – een Nationaal Fonds Energiebesparing. Dankzij dit fonds kunnen woningeigenaren straks makkelijker energiebesparende maatregelen nemen. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld het aantrekkelijk financieren van zonneboilers, hr-ketels, energiezuinige ventilatie, led-verlichting en zonnepanelen. Het fonds gaat leningen voor duurzame aanpassingen verstrekken aan eigenaren van bestaande woningen en gebouwen. Terugbetaling van de investering loopt over een periode van zeven tot tien jaar via de energierekening.

Verduurzaming is dé manier om ons uit de huidige crisis te innoveren. De overheid geeft nu het goede signaal af om dat te ondersteunen.

Reageer op dit artikel