artikel

Innovatieve tegenwerking

bouwbreed Premium

Een paar weken geleden hadden we weer een Booosting bijeenkomst. Een vervolg op een ruim een jaar geleden gehouden bijeenkomst over nieuwe materialen, waarbij het nu vooral ging over nieuwe ontwikkelingen die ook daadwerkelijk toepasbaar zijn in de bouw.

Nadat iemand van OMA de spits had afgebeten kwam er een keur van sprekers langs. Architecten, onderzoekers en producenten lieten ieder vanuit hun eigen perspectief zien welke materialen er reeds zijn en hoe deze of al direct kunnen worden toegepast of verder zouden kunnen worden ontwikkeld.

Afgaande op de enorme verscheidenheid aan ideeën zou je haast denken dat in Nederland de bouw toch wel tot één van de meest innovatieve sectoren zou behoren. De realiteit is echter geheel anders.

De vraag is hoe het nu mogelijk is dat we aan de ene kant fantastische ideeën hebben maar dat we eenvoudigweg niet in staat lijken te zijn om deze ideeën niet alleen toe te passen maar ook in commerciële zin tot een succes te maken.

Een aanzet tot een zekere verklaring zou de spreker kunnen zijn die vertelde hoe hij in het zuiden van het land bij een vakantiemeertje een zogenaamd zelfherstellend paviljoen heeft ontworpen. De buitenhuid van het paviljoen is van zelfherstellend beton. Dit is beton waar bepaalde stoffen aan zijn toegevoegd waardoor scheuren in het beton vanzelf weer dichtgroeien. Wat in het verhaal van de architect naar voren kwam was de enorme tegenwerking die hij in het hele ontwerp- en bouwproces heeft ondervonden. Er werd door bijna alle participanten een enorme hoeveelheid energie ingestoken om maar vooral aan te tonen dat deze, op zich bescheiden innovatie, toch echt onzin was, niet zou werken en vooral ook niet toegepast zou mogen worden.

Het is aan de vasthoudendheid van de architect te danken dat het gebouw er is gekomen. En het idee blijkt te werken. Het lijkt er soms wel op dat we vooral innovatief aan het worden zijn in het bedenken waarom iets niet kan en daar ook al onze energie in steken.

Reageer op dit artikel