artikel

Houten paviljoen zoekt nieuwe bestemming

bouwbreed Premium

Het rijkspaviljoen My Green World is een van de weinige gebouwen die na de Floriade mogen blijven staan. Maar dan moet er wel nog het nodige gebeuren aan de afwerking van het gebouw van gelamineerd hout.

Bijna 140 houten elementen die volgens het Zollinger-principe zijn samengesteld tot een reusachtig ontkiemend zaadje, zoals de architecten het omschrijven. Dat is het rijkspaviljoen op de Floriade. Het is nog tot oktober in Venlo te bezoeken.

Maar dan? Die prangende vraag kwam aan de orde tijdens een bijeenkomst die Metsäwood vorige week organiseerde. Het bedrijf leverde het gelamineerde hout waaruit het paviljoen werd opgebouwd en bewerkte het voor met computergestuurde freesmachines. Metsäwood en andere betrokkenen willen het pand graag behouden na de Floriade. Liefst op díe locatie, maar dan moet er wel een bestemming voor zijn.

“En een opdrachtgever die bereid is wat ongemak voor lief te nemen”, waarschuwde Wiljan Houweling, directeur van ABT Constructies. Zijn bedrijf verzorgde het constructief ontwerp, ondersteunde bij de uitwerking en verzorgde de directievoering. Budget en tijd noopten tot een gebouw dat probleemloos een half jaar lang in staat is om tienduizenden bezoekers te ontvangen. Maar een veel langer leven lijkt het bouwwerk niet beschoren. Niet zonder aanpassingen althans.

Beits

Het gekromde Kerto-hout tegen de gevel is voorzien van niet meer dan een paar beitslagen als tijdelijke bescherming. Naden zijn gevuld met kit. Her en der dringt er nu al hemelwater naar binnen. “Voor een kantoor waar mensen comfortabel moeten werken, is dat ongewenst”, formuleert Houweling het voorzichtig. “Je zou er op zijn minst een kunststof spuitbekleding op aan moeten brengen.”

Het paviljoen verdient zo’n behandeling in elk geval, vonden alle aanwezigen op de bijeenkomst. Volgens het Zollinger-principe zijn maar weinig grote constructies gebouwd. De techniek combineert constructieve elegantie en uitvoerbaarheid. Uit betrekkelijk kleine elementen kan een grote constructie worden samengesteld die handig gebruikmaakt van de schaalwerking. De verbindingen tussen de elementen worden vooral op dwarskracht belast en kunnen licht worden uitgevoerd.

Het principe voldeed in elk geval aan de wens van de opdrachtgever om een innovatief gebouw neer te zetten. Toen vorig jaar september groen licht kwam moest er nog enorm veel worden uitgezocht. Verschillende softwarepakketten voor detaillering en aansturing van de houtbewerkingsmachines bleken niet goed op elkaar aan te sluiten. Een mock-up was nodig om aan te tonen dat het mogelijk was de platen van Kerto-hout te buigen over de dubbelgekromde frames. Door alle vertraging was GLC Houtconstructies genoodzaakt de montage op locatie tijdens de strenge vorst begin dit jaar uit te voeren.

Het besef van tijdnood was er volgens Houweling vanaf het begin bij alle betrokkenen. In bouwteamverband is alles uitgewerkt. Ontwerp- en uitvoeringsfase liepen compleet door elkaar heen. Op een paar punten moest uiteindelijk worden afgeweken van het Zollingerprincipe. De monteurs hadden b behoefte aan een centraal spant om naar toe te werken. Ook waren voor de uitkraging bij de ingang extra trekstangen nodig. Voor alle betrokkenen was het volgens Houweling een ongewis avontuur. “Achteraf zouden we een aantal dingen anders aanpakken, maar terugblikken heeft niet zo heel veel zin. We zijn nu op zoek naar een nieuwe gebruiker.”

Er moet natuurlijk veel meer gebeuren dan alleen het waterdicht maken van die huid, verduidelijkt de ABT-directeur. De houten elementen zullen geïsoleerd moeten worden. Er moet dubbelglas in de kozijnen. De hellende vloer moet uitgevlakt worden. Heel kostbaar allemaal. “Een opdrachtgever die alleen maar op zoek is naar goedkope vierkante meters kan waarschijnlijk beter kiezen voor een doos ergens op een anoniem bedrijventerrein. Zelfs als het paviljoen na de Floriade voor een symbolisch bedrag van de hand wordt gedaan. Maar wie op zoek is naar iets bijzonders met een innovatieve uitstraling, is hier op het juiste adres. Want dan heeft hij ook echt iets heel bijzonders dat ook lang na de Floriade nog de aandacht trekt.”

Projectgegevens

Opdrachtgever:Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en InnovatieAfmetingen:35 x 15 x 14 meterArchitect:2D3DConstructeur/uitwerking/directievoering:ABT BVHout:MetsäwoodMontage: GLC Constructies ZuidHoofdaannemer:WillemsKosten:1,4 miljoen euro

Reageer op dit artikel