artikel

Grensverleggend optimisme

bouwbreed Premium

Grensverleggend optimisme

Toen ik in 1983 besloot dat het toch wel eens tijd werd om de studie Bouwkunde af te ronden en ik met het afstuderen begon, was er ook een crisis gaande in de bouw. Niet iedereen die afgestudeerd was had meteen een baan. Meer dan eens werd aan ons gevraagd of wij ons zorgen maakten over de toekomst na ons afstuderen.

Meestal waren het bekenden die dat vroegen, maar een enkele keer was het ook een docent. Wij vonden het wel aardig dat ze er zo belangstellend naar vroegen. We hadden allemaal een bijna grenzeloos optimisme. Maar niet in de zin dat we dachten dat het allemaal wel vanzelf wel goed zou komen, maar in de zin van dat we er alles aan zouden gaan doen om het te laten lukken.

Velen van ons gingen in al dan niet aanverwante vakgebieden werken en deden dat nog vaak in het buitenland ook. Uiteindelijk hebben de meesten van ons wel een baan als architect gevonden.

Bijna dertig jaar later is er weer een crisis in de bouw. Nu echter vele malen heftiger dan de crisis uit de jaren tachtig. Naast mijn beroepspraktijk ben ik werkzaam als gastdocent op de faculteit Bouwkunde. En net als een aantal van mijn docenten destijds vraag ik nu ook wel eens aan mijn studenten of zij zich geen zorgen maken over de situatie in de bouw. En ook nu valt me weer het grenzeloze optimisme op.

Niet dat ze het op z’n beloop laten. Integendeel, iedereen concentreert zich op het verwerven van zo veel mogelijk kennis en kunde in de studie en de meesten hebben al plannen hoe zij zich na hun afstuderen verder gaan ontwikkelen. Zij laten zich daarbij niet beperken tot hun eigen vakgebied of tot Nederland.

Hun optimisme is niet alleen grenzeloos maar vooral ook grensverleggend.

Laten we in deze wat moeilijke tijden vooral niet vervallen in een voortschrijdend pessimisme, maar laten we ons inspireren door onze studenten. Zij zullen de grenzen zeker verleggen. Laten we ze vooral de kans geven.

Martin W. Smit, architect en voorzitter van Booosting

Reageer op dit artikel