artikel

Europees kampioen

bouwbreed Premium

Al eerder viel me op dat kpi’s en ksf’s door velen als onderling inwisselbare termen worden gezien. Op zich niet zo’n probleem zolang iedereen in je werkkring maar hetzelfde bedoelt. Maar achter deze woordentwist zit een fundamentelere verwarring. Kpi’s zijn indicatoren om te meten of doelen worden behaald, ksf’s zijn noodzakelijke middelen om doelen te […]

Al eerder viel me op dat kpi’s en ksf’s door velen als onderling inwisselbare termen worden gezien. Op zich niet zo’n probleem zolang iedereen in je werkkring maar hetzelfde bedoelt. Maar achter deze woordentwist zit een fundamentelere verwarring. Kpi’s zijn indicatoren om te meten of doelen worden behaald, ksf’s zijn noodzakelijke middelen om doelen te behalen. De fundamentele verwarring waarop ik ‘doel’ is de verwarring tussen middel en doel. Deze verwarring heeft vaak veel negatievere gevolgen. Daarmee doel ik niet op foutief woordgebruik – zo’n taalpurist ben ik zelf ook niet – maar ik doel op de grote verspilling die dit vaak tot gevolg heeft. Wanneer middelen als doel op zich worden gezien, kan het goed zijn dat dit middel niet meer bijdraagt aan het daadwerkelijke doel. Te weinig wordt echt nagedacht over het ‘waarom’, waardoor nut en noodzaak soms ver te zoeken zijn. Ik dacht altijd dat explicieter gebruik van de termen soelaas zou bieden. Zo is het in het voetbal kraakhelder: je wilt winnen of zelfs kampioen worden, dat is het doel. Daarvoor moet je in het doel schieten, of beter nog: in het subdoel. De spelers in het veld, tactiek, afspraken in het veld; allemaal middelen om dat doel te bereiken. Op zijn Cruyffiaans;voetbal gaat niet over het bezitten van de bal, wanneer je scoort verlies je ‘m namelijk toch en als je niet scoort, dan win je niet, da’s logisch. Toch kreeg ik tegen Denemarken twijfels; is het verschil tussen doel en middel wel zo duidelijk? Het laten spelen van Van Persie in de spits lijkt bijna tot doel verheven. De redenatie lijkt te luiden: het middel ‘Van Persie in de spits’ werkt fantastisch bij Arsenal, dus als Oranje dat nu ook doet, dan winnen we. Nou dat valt nog te bezien. In de dagelijkse praktijk gebeurt het ook; beproefde concepten worden zonder enige overweging ingezet om snel en eenvoudig te kunnen scoren. Effectiviteit blijkt dan meer dan eens ver te zoeken. Houdt het ‘waarom’ dus in de gaten, anders worden we nooit Europees kampioen.

Reageer op dit artikel