artikel

De stad loopt gevaar

bouwbreed

Hoogleraren Ewald van Engelen, Steven Brakman en Arjen van Witteloostuijn hebben in NRC Handelsblad van 24 juni een boodschap geformuleerd die de vastgoedsector deze zomer slapeloze nachten zou moeten bezorgen. Alleen Amsterdam, Groningen en Maastricht lijken sterk genoeg om vitale steden te blijven. Daar zijn studenten, een aantrekkelijk winkelgebied en interessante culturele voorzieningen. Bovendien wordt […]

Hoogleraren Ewald van Engelen, Steven Brakman en Arjen van Witteloostuijn hebben in NRC Handelsblad van 24 juni een boodschap geformuleerd die de vastgoedsector deze zomer slapeloze nachten zou moeten bezorgen. Alleen Amsterdam, Groningen en Maastricht lijken sterk genoeg om vitale steden te blijven. Daar zijn studenten, een aantrekkelijk winkelgebied en interessante culturele voorzieningen. Bovendien wordt er gewoond en gewerkt. De andere steden zuchten onder de vastgoedroes die zij zich hebben laten aanpraten in het eerste decennium van deze eeuw. Winkelstraten bestaan uit ketens, kantoorgebouwen staan leeg, prijswinnende stadhuizen zijn te groot en er is te weinig werk. Kort en goed komt het er voor de vastgoedsector op neer dat niet alleen de nieuwbouw buiten de stad is opgedroogd, maar ook de mogelijkheden om de steden te vernieuwen er eigenlijk niet meer zijn. De kern van de boodschap van de drie geleerde heren is dat we niet moeten rekenen op oude vertrouwde verwachtingen. De kansen moeten ergens anders vandaan komen. In The Economistwordt gefluisterd over een derde industriële revolutie. Eerst de machine, die leidde tot massaproductie. Toen de computer die leidde tot een enorme versnelling en globalisering van die productie. En nu lokale productie via digitale printing. Juist die kleinschaligheid gekoppeld aan customizing kan steden nieuwe kansen bieden. Kleine hightech bedrijven op de hoek van de straat, gestart door slimme en ondernemende jongens en meisjes. Wie dat het eerste faciliteert met goedkope werkplekken en woonruimte kan wel eens spekkoper op termijn worden. Steden grijp nou je kans…

Reageer op dit artikel