artikel

De domoren

bouwbreed Premium

Je zou er bijna depri van worden. Waar Nederland altijd zo z’n best doet om het beste jongetje van de klas te zijn, blijken we, althans de politici, de domoren van Europa te zijn. Sinds premier Mark Rutte weigerde om de Polensite van de PVV te veroordelen, is het niet meer goed gekomen. Het kan […]

Je zou er bijna depri van worden. Waar Nederland altijd zo z’n best doet om het beste jongetje van de klas te zijn, blijken we, althans de politici, de domoren van Europa te zijn. Sinds premier Mark Rutte weigerde om de Polensite van de PVV te veroordelen, is het niet meer goed gekomen.

Het kan immers geen toeval zijn dat de Europese Commissie ons land nu een aantal keren op het vestje gespuugd heeft en dreigt met de gang naar de rechter. Om te beginnen al de soap rond de natuurcompensatie voor de verdieping van de Westerschelde. In 2005 heeft het toenmalige kabinet, naar mag worden aangenomen bij het volle verstand, een Verdrag getekend waarin de inundatie van de Hertogin Hedwigepolder was geregeld. Rutte cs meende dat de polder behouden moest blijven en kwam met alternatieven die de toets der kritiek niet konden doorstaan. Nu natuur-staatssecretaris Bleker heeft besloten geen besluit meer te willen nemen, is het niet meer dan logisch dat de Commissie Nederland houdt aan het verdrag.

Vervolgens had diezelfde Commissie ook nog eens forse kritiek op het Lenteakkoord. Gevreesd wordt dat er van de uitvoering niets terecht komt nu de politieke situatie zo instabiel is. Inhoudelijk ging het vooral om de huizenmarkt die onvoldoende wordt aangepakt en het topsectorenbeleid dat ondoordacht en oncontroleerbaar wordt genoemd.

Nu dreigt de Commissie weer met de rechter vanwege discriminatie in een toeslagregeling op de AOW. Formeel is het dat niet maar het moet wel zo worden beschouwd.

Het zijn slechts voorbeelden waar de Nederlandse overheid door laksheid of vanwege politieke opportuniteit z’n werk niet doet.

Volgens de laatste opiniepeilingen blijkt de SP de grootste partij te worden en de PVV de tweede. Dat wordt straks nog eens een monsterverbond onder de bezielende leiding van premier Roemer. De 3 procent begrotingstekort niet langer heilig, de overdrachtsuitgaven omhoog ten laste van de investeringen. De Europese Commissie gaat het dan helemaal druk krijgen om ons land in het gareel te houden. Wat een domoren zijn die Nederlandse kiezers toch.

Reageer op dit artikel