artikel

commentaar/ Lage btw

bouwbreed

De Europese Commissie doet er wijs aan dat zij een actieplan voor de bouw gaat ontwerpen. Eurocommissaris Antonio Tajani heeft al een tipje van de sluier opgelicht: promotie van toepassing van het lage btw-tarief voor renovatie, bij voorkeur gekoppeld aan energiebesparende maatregelen.Er is slechts één reden te bedenken waarom lidstaten, dus ook Nederland, geen gehoor […]

De Europese Commissie doet er wijs aan dat zij een actieplan voor de bouw gaat ontwerpen. Eurocommissaris Antonio Tajani heeft al een tipje van de sluier opgelicht: promotie van toepassing van het lage btw-tarief voor renovatie, bij voorkeur gekoppeld aan energiebesparende maatregelen.Er is slechts één reden te bedenken waarom lidstaten, dus ook Nederland, geen gehoor zouden geven aan deze oproep. En dat is het bedrag dat de schatkist misloopt aan btw-inkomsten.Daartegenover staan legio argumenten om het lage btw-tarief wel in te zetten als instrument om de bouw weer uit het slop te halen. Om te beginnen staan tegenover de inkomstenderving andere inkomsten, zoals loon- en inkomstenbelasting van de mensen die dan kunnen doorwerken. Ook zal het leiden tot hogere opbrengsten aan vennootschapsbelasting.Gemeenten zullen blij worden. Die hebben nu 675 miljoen euro uit eigen middelen moeten betalen aan bijstand. Bij een hogere bouwproductie dankzij het lage btw-tarief is er een gerede kans dat werkloze bouwvakkers weer aan de slag kunnen.Je hoeft geen econoom te zijn om te kunnen zien dat de maatschappelijk meerwaarde heel groot kan zijn. De verloedering van de gebouwde omgeving wordt tegengegaan. Daarnaast betekent energiebesparing direct een lagere uitstoot van kooldioxide, waardoor gemakkelijker aan de doelstellingen van het klimaatbeleid kan worden voldaan.Begin jaren ‘80, toen de bouw ook in een lastig parket zat, hebben politici de durf gehad om het programma terugploegen van uitkeringen neer te zetten. Dat heeft de bouw geholpen en heeft gezorgd voor betere steden. De politici van nu moeten een soortgelijke lef laten zien en het idee van Tajani omarmen. Iedereen wordt daar beter van.

Reageer op dit artikel