artikel

Welk type leider ben jij?

bouwbreed Premium

En welk type is nodig? Er is een recent promotieonderzoek uitgegeven als prachtig boek. Nieuwe tijden vragen nieuwe leiders, aldus de promovenda Ineke Strijp in ‘Leiderschap in Evenwicht’. Onlangs in een workshop viel dit boek me in. De groep vroeg om een Leeuwenkoning , terwijl hun voorzitter een Golfsurfer is. Dan wordt het lastig kersen […]

En welk type is nodig? Er is een recent promotieonderzoek uitgegeven als prachtig boek. Nieuwe tijden vragen nieuwe leiders, aldus de promovenda Ineke Strijp in ‘Leiderschap in Evenwicht’. Onlangs in een workshop viel dit boek me in. De groep vroeg om een Leeuwenkoning , terwijl hun voorzitter een Golfsurfer is. Dan wordt het lastig kersen eten. Of juist niet als je de beelden kent en de opgave doorziet.

Drie leiderschapsbeelden. Simba de Leeuwenkoning (ja inderdaad, die) past in het beeld van de traditionele leider. Hij is geroepen om als eenling, verheven boven zijn onderdanen de bestaande orde te herstellen en te handhaven. En dat doet hij op basis van geformaliseerd gezag. Hij brult en controleert.

Dan de Rattenvanger ; een merkwaardig persoon, die voor het stadsbestuur van Hamelen, tegen betaling alle ongedierte uit de stad op zal ruimen. Met een magische fluit lokt hij alle ratten de stad uit de rivier in, waar ze verdrinken. Wanneer het stadsbestuur weigert te betalen, vertrekt hij. Als straf lokt hij alle kinderen uit Hamelen mee. Waarheen is onbekend. De Rattenvanger staat als leider zeker niet boven zijn onderdanen. De toverfluit is het gereedschap waarmee hij de groep in beweging brengt. Zo kun je manipuleren, verleiden of inspireren.

De Golfsurfer tot slot. Hij heeft niet de scherpe tanden van de Lion King , noch beschikt hij over de verleidelijke muziek of het charisma van de Rattenvanger. Hij is voor zijn vaart en richting overgeleverd aan de grote en onvoorspelbare kracht van het water, de wind en de onderstromen. Op zijn surfplank, gebruikt hij zijn fysieke techniek, ervaring en intuïtie om in te spelen op de kracht van de golven. En die zijn vele malen sterker dan hijzelf. Hij wil zo lang, snel en ver mogelijk vooruitkomen op de golf. Dat kan als hij alert en optimaal gebruikt maakt van de krachten om hem heen.

Nieuwsgierig hoe het bij jou zit? Of waar je organisatie behoefte aan heeft. Lees het boek! Want er is geen goed of fout; wel een strategische opgave.

Reageer op dit artikel