artikel

Voltooid Verleden

bouwbreed

Henk en Ingrid kunnen blij zijn. Dankzij de Partij van het Voltooid Verleden zoals NRC Nextinmiddels de partij van Geert Wilders heeft gedoopt, mogen ze langer doorwerken, 2 procentpunt meer betalen voor hun nieuwe auto en koelkast en heeft Gerd Leers al besloten zich niet meer druk te maken in Brussel over een verscherpt beleid voor gezinshereniging.

Een lichtpuntje derhalve voor de bouw. Daarvoor zijn weer woningen nodig.

Wilders heeft derhalve zijn hand volledig overspeeld door weg te lopen. Een zegen voor het land is het wel. Wie het nieuwe stabiliteitsakkoord legt naast de uitkomsten van het Catshuisberaad kan niet anders dan concluderen dat het er een stuk beter uitziet. Ook voor de bouw dankzij bijvoorbeeld de gestegen aandacht voor woningisolatie met bijbehorend budget.

Een andere politicus die eveneens de boot heeft gemist, is de kersverse PvdA-leider Diederik Samsom. Coryfeeën als Willem Vermeend en Felix Rottenberg hebben hun ontstemming daar al luid en duidelijk over geuit. Over Samsom kunnen we dus kort zijn: hij heeft een mooie toekomst achter zich.

Opvallend deze week was ook het gehuil van Pieter Moerland, de baas van de Rabobank. Die luidde de noodklok over de bankenbelasting. Dat zal ervoor zorgen dat bedrijfskredieten en hypotheken nog zeldzamer worden. Alsof die nu rijkelijk uit de zakken van de bankiers vloeien. Bovendien kun je de stelling aanhangen dat in het licht van het adagium de vervuiler betaalt, de banken uiteraard moeten bijdragen aan het oplossen van de crisis die zij zelf hebben veroorzaakt. Kennelijk is het kort geheugen wat krakkemikkig anders zou Moerland zich wellicht nog herinneren dat mede gedreven door hebzucht, bankiers zich hebben gestort op producten waarvan ze niet wisten hoe gevaarlijk die waren. Lehman Brothers wordt nog steeds gezien als de aanzet tot het instorten van de financiële markten.

Het is dan ook goed dat GroenLinks, D66 en ChristenUnie hun verantwoordelijkheid hebben genomen en meewerken aan het akkoord. Dat scheelt in ieder geval een boete van 1,2 miljard van de Europese Unie. En de crisis is hopelijk snel voltooid verleden tijd.

Reageer op dit artikel