artikel

Terzijde Eigen sector de put in praten is niet zo effectief

bouwbreed Premium

De grap is al vaker gemaakt over Nederland. Zet twee biljartspelers bij elkaar op een zondagmiddag en een vereniging is al snel geboren. Met een voorzitter en een penningmeester. Nederlanders neigen naar over-organisatie.

De bouw is hierop beslist geen uitzondering. De Nieuwbouw, Jonge Geesten, (Jong) Bouwend Nederland, Vernieuwing Bouw, Makkers in de Bouw, Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra etc. En met name de jongerentakken zijn nogal kritisch over de (eigen)bouw. Ze zetten zich af tegen de gevestigde orde. “De bouw moet innovatiever”, “ketenintegratie”, “er is een cultuuromslag nodig”, “weg met het oude hokjesdenken”.

De kritische grondhouding is begrijpelijk. Het is de makkelijkste route. Negatief nieuws verkoopt het beste. Met de veelheid aan organisaties moet je alleen wel steeds harder schreeuwen dat het mis is in de bouw om nog gehoord te worden. A race to the bottom .

Ten tijde van de bouwfraude was deze constatering terecht en noodzakelijk. Maar de tijden zijn veranderd. De economische wind is guur geworden. Is het dan nog zo effectief om de eigen sector de put in te praten?

Wij denken van niet. De bouw kan nu alle steun gebruiken. In plaats van allemaal een vals deuntje te spelen, is er een dirigent nodig die de krachten bundelt van alle jonge bouwers. Een jonge ‘Elco Brinkman’ die zorgt voor een krachtig positief jongerengeluid. Gewoon eens zeggen dat de bouw de leukste sector is om in te werken. De bouw positief in het landelijke nieuws zien te krijgen. A race to the top.

We gaan elkaar de bouwput inpraten! Dat is volgens ons een veel leukere en radicalere uitdaging, waar wij graag ons steentje aan bijdragen.

Reageer op dit artikel