artikel

Suïcidaal

bouwbreed Premium

Minister Spies was laaiend enthousiast over deze week. Het elan zit er weer in, zo kreet zij bij de presentatie van de Toekomstagenda van het Bouwteam. Haar mening baseerde zij op het feit dat een dag eerder het Woonakkoord was verschenen, u weet wel, afschaffing van de hypotheekrenteaftrek in 30 jaar.

Een van de ondertekenaars daarvan is de Vereniging Eigen Huis; Bouwend Nederland was juist kritisch. Enthousiaste twitteraars hebben allang gemerkt dat het laatste verbazing wekte en als gemiste kans werd betiteld. Over de Vereniging Eigen Huis geen woord, behalve iemand die het moedig vond van de eigenbewonerslobbyclub.

Onbegrijpelijk. Suïcidaal is beter op z’n plaats. Alle onderzoeken tot nu toe wijzen uit dat volledig afschaffen van de hypotheekrenteaftrek zonder vervangende stimulans voor de woningmarkt, een enorme klap voor de prijs van woningen betekent. Dus een enorm vermogensverlies voor de leden van VEH. Die kunnen dan in elk geval hun lidmaatschap niet meer betalen. Einde VEH dus.

Dat Bouwend Nederland zich ertegen keerde, is dus niet meer dan logisch. Dat de prijzen van bestaande woningen dalen, zal de bouw op zich worst zijn. Maar het heeft uiteraard directe effecten op de nieuwbouwprijzen en op het volume.

Dit betekent overigens niet dat de grootste bouwlobbyclub geheel vrij is van suïcidegevoelens. Het Zoetermeerse hoofdkwartier voelde zich gepasseerd door het Bouwteam van Joop van Oosten. Dat ontkennen helpt niet. Zelf met een agenda voor 2020 komen en de dag na het Bouwteam een eigen 10-puntenagenda de wereld inslingeren duidt daar overduidelijk op.

Kennelijk wordt vergeten dat het Bouwteam het kindje van Liesbeth Spies is. Door op slinkse wijze het Bouwteam buitenspel te willen zetten, dreigt dat lot Bouwend Nederland zelf beschoren te zijn. Het is immers een aloud gebruik binnen het CDA om dissidenten welwillend te behandelen doch niet langer serieus te nemen. En zo zal Spies haar partijgenoot Elco Brinkman ongetwijfeld beschouwen.

Reageer op dit artikel