artikel

Schoonheid van bouw is in ieders belang

bouwbreed

Schoonheid van bouw is in ieders belang

Wat is er zo mooi aan de bouw? Frytskje Simonis ging namens de Jonge Geesten in de Bouw op zoektocht. We moeten elkaar opzoeken en kennis absorberen.

We bouwen iedere dag. En crisis of niet, we realiseren prachtige projecten. Jonge Geesten, een initiatief om generaties en culturen in de branche te verbinden, onderzocht de Schoonheid van de Bouw. We deden dat door bouwers, ingenieurs, architecten en minder usual suspects als kunstenaars, een journalist en een filosoof te vragen wat voor hen de schoonheid van de bouw is. Eens te meer raakten we ervan overtuigd dat tenminste drie ingrediënten essentieel zijn voor het realiseren van prachtresultaten: generaties, culturen en dromen.

Drijfveren

Op dit moment bevolken vier generaties tegelijk de werkvloer: de protestgeneratie, generatie X, de pragmatische generatie en generatie Einstein. Elke generatie heeft zijn eigen drijfveren, omgangsvormen en gewoontes. Dat kan knallen, maar evengoed verrijken. Iedere generatie brengt eigen kwaliteiten mee naar het werk. Vooral van de young professionalshebben we hoge verwachtingen. Ze bestormen de arbeidsmarkt en schudden de boel lekker op. Maar we vergeten dat de sector vergrijst en dat er een schreeuwend tekort ontstaat aan kundige werknemers met de juiste kennis. Het is daarom kortzichtig om ons alleen te richten op de jongere generaties. Juist de diversiteit van de verschillende generaties levert de meerwaarde. We moeten die dus verbinden. En dat is niet alleen nuttig, maar vooral ontzettend leuk, leerden we van Jurjen van der Meer van ontwerpbureau De Zwarte Hond. Tijdens ons onderzoek spraken we heel regelmatig over de culturen in de sector. We ontdekten iets intrigerends. Want terwijl we continu horen dat samenwerken in de bouw ingewikkeld is, zagen opvallend veel mensen de samenwerking binnen de sector ook als dé schoonheid van de bouw. “Schoonheid is voor mij het met elkaar realiseren van een groot project, van het eerste ontwerp tot en met de laatste spijker,” zei Fokkeline Lakerveld van OVG bijvoorbeeld, terwijl zij verwees naar de Maastoren in Rotterdam. We hebben er kennelijk plezier in. In kennisaanpak vullen we elkaar voortdurend aan. Laten we het niet ingewikkelder maken, niemand bouwt alleen. Maar helemaal vanzelfsprekend is samenwerking toch nog niet.

Johan van den Elzen van Movares zei: “We vinden het moeilijk elkaar te vinden in een hoger doel. We verspillen energie met elkaar overtuigen en een punt maken, terwijl we veel betere resultaten zouden boeken als we elkaar op een hoger abstractieniveau zouden kunnen vinden.”

Dat brengt ons bij het derde ingrediënt, ingegeven door Martijn Smitt van Strukton. Hij vertelde ons dat een van zijn meest geslaagde projecten een succes bleek te zijn, omdat dat opdrachtgever en opdrachtnemer hun dromen hadden uitgesproken en er samen naar hadden gestreefd deze te realiseren. Daarbij waren er geen ego’s geweest die wilden scoren, maar draaide het om het gemeenschappelijke doel en belang.

Er werd werkelijk samen gewerkt aan iets om trots op te zijn. Kennelijk steggel je minder over de details als je bezig bent je dromen waar te maken. Als de belangen samenkomen, kunnen individuele pogingen om punten te halen achterwege blijven.

Impuls

Schoonheid van de bouw is in het belang van ons allemaal. Jonge Geesten wil een impuls geven aan de branche door hierover te spreken. Het filmmateriaal, resultaat van het onderzoek naar schoonheid, plaatsen we op internet en het gesprek krijgt een vervolg bij het Jonge Geesten evenement op 15 juni bij VolkerWessels in Amersfoort.

Tijdens onze rondgang spraken we over bouwen als het proces van het maken, de schoonheid van het creëren, of, zoals Maarten Min van Min2 Bouw-Kunst dat zei, het toveren. Bij onze zoektocht naar wat er nu zo mooi is aan de bouw en hoe het komt dat we maken wat we maken, noemde niemand goede afspraken of een heldere verdeling van taken en verantwoordelijkheden als succesfactor voor een project. De verhalen hebben mij overtuigd. Over de samenwerking moeten we niet meer praten. We moeten elkaar opzoeken, generaties en culturen, en spreken over het werk in de bouw, over waartoe we in staat zijn. Laten we elkaar bevragen, elkaars kennis absorberen, elkaars taal leren spreken, elkaars positie en belang leren begrijpen. Laten we de dromen delen.

Frytskje Simonis, Jonge Geesten in de Bouw

Video: schoonheid van de bouw volgens Cobouwredacteur Ingrid Koenen

Bron: Jonge Geesten.

Reageer op dit artikel