artikel

Plofkippen of huizen

bouwbreed

Plofkippen of huizen

Door het derivatengedoe rondom Vestia, fraude, salarissen en nog wat andere incidenten, staat de reputatie van corporaties enorm onder druk. Het ontbreekt er nog maar aan dat er op de radio commercials zijn te horen, waarin de plofkippen van de woningcorporaties hardhandig door de Woonbond worden neergesabeld.

Natuurlijk gelden in dit soort crises altijd gouden regels. Stilzitten als je geschoren wordt. Ontkennen maakt het alleen maar erger. De aanval is een hopeloze vlucht naar voren. Maar deze gouden regels blijven binnen het frame van het discours over plofkippen. Hoe reframe je dan wel? Op mijn tochten door het land kom ik bij veel corporaties over de vloer. Ze hebben het allemaal hartstikke druk met bouwen en verbouwen. Was er midden jaren nul nogal eens kritiek dat corporaties lui waren en te weinig (ver)bouwden, op dit moment ligt vrijwel overal de machine op stoom. Sterker nog als er gebouwd en verbouwd wordt, dan zijn corporaties daarvan de opdrachtgever. Zij werken elke dag aan betere en nieuwe huisvesting en door de crisis eigenlijk ook alleen nog maar voor de lagere inkomensgroepen in de huur en goedkope koop. Met rare dingen houden ze zich in de praktijk steeds minder mee bezig: huizen daar gaat het om. Daarmee zijn corporaties de enige partij die voor continuïteit zorgt in de woningbouw. De andere partijen (voorop de projectontwikkelaars) hangen immers groggy in de touwen. Het kan geen kwaad dit verhaal de komende maanden meer en rijk geïllustreerd aan het volk (en daarmee aan de politiek) te vertellen. Al was het alleen maar omdat de meeste corporaties hier gewoon mee bezig zijn en de huurders (en kopers) dat als geen ander weten.

Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht

Reageer op dit artikel