artikel

Norm-teq maakt oude flat als nieuw

bouwbreed

Met zijn duurzame renovatieconcept voor flatgebouwen heeft Norm-teq de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap gewonnen. De prijs is voor het eerst uitgereikt tegelijkertijd met de Koning Willem I Prijs 2012 door prins Willem-Alexander. Dit gebeurde op de Floriade in Venlo.

Het concept Norm-teq life is enkele jaren geleden door het bedrijf uit Hengelo ontwikkeld. Volgens directeur Harrie Evers is met het systeem van elk oud flat- of kantoorgebouw in korte tijd en tegen relatief lage kosten een nagenoeg geheel vernieuwd complex te maken. Hierbij wordt het gebouw zodanig gestript dat alleen het betonskelet overblijft. “De basisconstructie vormt tweederde van het gebouw en is meestal nog in prima staat. Door deze niet te slopen, voorkom je heel veel verspilling van materiaal, energie, tijd en geld.”

Voor de nieuwe invulling van het casco heeft Norm-teq een aantal technieken uitgedacht. Zo worden de nieuwe geïsoleerde geveldelen voorgefabriceerd, zodat de montagetijd in het gebouw, en dus ook de overlast, tot een minimum wordt beperkt.

De bewoners kunnen kiezen voor een pui met of zonder balkon. Kenmerkend voor het concept is een complete uitbreidingsmodule aan de gevel, waarmee het woonoppervlak kan worden vergroot. Dit zogeheten ‘uitbuiken’ van een flatwoning is echter nog niet in de praktijk toegepast.

Voor de montage van zowel het balkon als de uitbreidingsmodule maakt het bedrijf gebruik van het zelf ontwikkelde heli-verankeringssysteem. Met deze voorspantechniek worden balkons pas in de afbouwfase gemonteerd, waardoor de ruwbouw sneller kan verlopen. De hoge draagcapaciteit maakt het onder andere mogelijk kleine balkons en galerijen flink groter uit te voeren.

Evers zegt met zijn concept voor 70 à 80.000 euro een flatwoning met daarin de nieuwste technieken te kunnen opleveren, die bij complete nieuwbouw circa het dubbele gekost zou hebben.

Reageer op dit artikel