artikel

‘Nanokegels’ verbeteren eigenschappen van glas

bouwbreed

‘Nanokegels’ verbeteren eigenschappen van glas

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) zeggen vensterglas te hebben gemaakt dat nauwelijks reflecteert, niet beslaat en zelfreinigend is.

Het glas is daarvoor afgewerkt met minuscule kegeltjes. Deze kegeltjes zijn 1000 nanometer hoog en hebben een basis van 200 nanometer breed. De kegeltjes worden in het glas geëtst met technieken uit de halfgeleiderindustrie. Voor de massaproductie is dat volgens de onderzoekers een te dure techniek.

Als alternatief stellen ze voor het glas in half gesmolten toestand tussen twee geprofileerde walsrollen te halen. Het resultaat zou in onder meer zonnepanelen kunnen worden gebruikt. De onderzoekers rekenen voor dat het kegeltjesglas helpt het rendement te behouden dat de fabrikant noemt. Vervuiling en reflectie kunnen dat rendement halveren.

Reageer op dit artikel