artikel

Kletsmajoren

bouwbreed

Onlangs vernam ik dat een ROC moest snijden in de post ‘ondersteunend personeel’ omdat die ver boven de landelijke norm van 25 procent uitging. Volgens die maatstaf is het dus normaal dat een kwart van de loonkosten binnen de lumpsumfinanciering wordt onttrokken aan het beschikbare budget voor organisatietoeters en huisvestingsbeheer. Met dit overdreven overheadgegeven op […]

Onlangs vernam ik dat een ROC moest snijden in de post ‘ondersteunend personeel’ omdat die ver boven de landelijke norm van 25 procent uitging. Volgens die maatstaf is het dus normaal dat een kwart van de loonkosten binnen de lumpsumfinanciering wordt onttrokken aan het beschikbare budget voor organisatietoeters en huisvestingsbeheer. Met dit overdreven overheadgegeven op zak kijk je toch wel anders aan tegen de bezuinigingsnoodzaak van de BV Nederland. Bleef vroeger het organisatieharkje van een gemiddeld bedrijf beperkt tot de directeur, een boekhouder en uitvoerend personeel voor de core business, thans wordt de virtuele structuur van het organigram bepaald door talloze managementlagen, waardoor iedereen baas is van de ander of er ondergeschikt aan is. Talloze grappenmakers krijgen het ook nog voor elkaar om bedrijven te bewegen kapitalen uit te geven om die bureaucratische lagencultuur middels cursussen te ‘onderhouden’. Regelmatig vallen er uit de poststapel wervingsbrochures die gericht zijn op het verbeteren van managementkwaliteiten door zelfreflectie en tsjakka-training. Voor een dikke 300 euro mag je dan een dagdeel komen luisteren naar kletsmajoren uit de counseling- en coachingswereld, die precies weten hoe het allemaal moet. Het aantal boeken dat over dit thema is geschreven staat in aardige verhouding tot de ontwikkelde managementeconomie, die goud geld kost. Als ‘fonspatiënt’ van wijlen ‘lachende kerk’ Jansen, is me altijd bijgebleven dat ee n wegwijzer naar Amsterdam er zelf niet naar toe gaat; een reden om me afzijdig te houden van de beste stuurlui die aan wal staan. Managementkwaliteiten kun je niet verwerven, maar zijn een gevolg van relevante vakbekwaamheid en juiste persoonlijkheidskenmerken. Elke leidinggevende ontwikkelt daarvoor zijn eigen stijl en ‘trucjes’ om op de been te blijven. Sinds kort heb ik een drumstel en een vogelepik in mijn arbeidsruimte. Naast de trommelkit staat een verzameling foto’s van politieke tegenspelers, onwillige ambtenaren en irritante voor-de-voet-lopers uit mijn omgeving. Afhankelijk van het moment en de dagervaring leg ik de relevante tronies op de slag(t)bank of hang ze strategisch aan het dartbord. Met deze managementbevrediging kan geen enkele zwetsgoeroe zich meten.

Reageer op dit artikel