artikel

Het Europa van het asfalt

bouwbreed

De crisis in Europa is ook merkbaar op het asfalt. Afgelopen week reed ik de slow food rally door Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, Italië, opnieuw Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland en natuurlijk weer Nederland. De kwaliteit van het asfalt laat zich voelen als je vrijwel op het asfalt in een compacte cabrio rijdt. Eerst de snelwegen. […]

De crisis in Europa is ook merkbaar op het asfalt. Afgelopen week reed ik de slow food rally door Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, Italië, opnieuw Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland en natuurlijk weer Nederland. De kwaliteit van het asfalt laat zich voelen als je vrijwel op het asfalt in een compacte cabrio rijdt. Eerst de snelwegen. In België zijn die allemaal publiek en dat is goed te merken. Het is om de gaten heenrijden en eigenlijk bar en boos. In Italië en Frankrijk is dat ook zo op de publieke wegen; de private tolwegen liggen er daarentegen prima bij. In Oostenrijk, Duitsland en Nederland is het redelijk goed, maar tegelijkertijd is men nog nauwelijks begonnen met het winterherstel. Verrassend genoeg is dat winterherstel in Zwitserland al begonnen terwijl de sneeuw nog in de weilanden ligt. En het is daar meer dan gaatjes vullen. Dan de categorie weggetjes. Opnieuw steken de Zwitsers met kop en schouders boven alle Europese (over)buren uit. De kwaliteit van het asfalt is een redelijke indicatie voor de economische staat van het land. Dat zorgt tegelijkertijd voor een somber perspectief. Met jaren van schaarste aan publiek geld voor de boeg, zal het Europa van het asfalt alleen maar verder eroderen. Dan maar meer tolwegen? Mmmhh. In Chicago wordt gezocht naar een tussenweg ( de Chicago Infrastructure Trust). De nieuwe burgemeester Rahm Emanuel zoekt naar slimme manieren om met weinig publiek geld private partijen te interesseren om wegen aan te leggen. Particulieren doen de investeringen, de stad doet de exploitatie en de stad garandeert bovendien voldoende opbrengsten (via tolgelden, gebruikersvergoedingen, belastingkortingen, etc).

Reageer op dit artikel