artikel

Herman: Bedankt!

bouwbreed

Herman: Bedankt!

Toen ik er al weer heel wat jaren geleden achter kwam dat de studie vliegtuigbouwkunde voor mij toch niet de juiste studie was en toen maar eens op de faculteit Bouwkunde ben gaan kijken, was het wel even schrikken. Het was een totaal andere wereld.

Wat wel meteen opviel was de enorme bevlogenheid van de studenten. Ik werd met een aantal andere geflipte studenten in een, wat toen nog module heette, ingedeeld. We moesten een kleine woning aan één van de Delftse grachten ontwerpen. Ik vond het allemaal dermate vaag, dat ik al weldra besloten had om na deze module toch echt niet met deze studie door te gaan.

Tot ik op een dag, min of meer toevallig, een afgeladen zaal A binnenliep en daar helemaal in de diepte een architect zag rondlopen die enthousiast college stond te geven.

Ik kende de goede man niet, maar weldra vond ik mezelf zittend op één van de trappen aan de zijkant, ademloos luisterend naar zijn verhaal. Dit was voor mij helemaal niet vaag. Dit ging over mensen. Dit was niet een architect die zeer tevreden met zichzelf was en dat ook aan de hele wereld wilde laten weten. Dit was een architect die uitging van een bepaalde gedachte en die daar zeer inspirerend over kon vertellen.

Het denken over gebouwen als iets dat is gemaakt voor mensen, was voor mij op dat moment geheel nieuw maar is in mijn hele verdere loopbaan als architect steeds een leidende gedachte geweest. Die architect in zaal A was natuurlijk Herman Hertzberger.

Dat inspiratie ook tijdloos kan zijn bleek onlangs in één van de ontwerpprojecten in Delft. Herman Hertzberger kwam een lunchcollege geven. De zaal was weer helemaal afgeladen en toen ik na afloop aan de studenten vroeg hoe ze het vonden bleken ze al even geïnspireerd te zijn als ik destijds. En ik ben nog steeds blij dat ik toen per ongeluk in zaal A terecht ben gekomen.

Martin W. Smit, Architect en voorzitter van Booosting

Reageer op dit artikel