artikel

Een kabinet en een weg

bouwbreed

Na zeven weken onderhandelen over bezuinigings- en hervormingsplannen is het kabinet gevallen. Drie partijen kwamen er toch niet uit, ondanks een lange politieke samenwerking en intensieve, moeilijke gesprekken. Met vijf partijen kwam men er binnen een paar dagen wel uit: op 26 april is een akkoord getekend. Nog relatief ruim op tijd voor de deadline, […]

Na zeven weken onderhandelen over bezuinigings- en hervormingsplannen is het kabinet gevallen. Drie partijen kwamen er toch niet uit, ondanks een lange politieke samenwerking en intensieve, moeilijke gesprekken. Met vijf partijen kwam men er binnen een paar dagen wel uit: op 26 april is een akkoord getekend. Nog relatief ruim op tijd voor de deadline, 30 april. Waarom lukte in twee dagen wel wat in zeven weken niet was gelukt? Je zou denken dat dat een stuk moeilijker was, met vijf partijen, en in zo’n buitengewoon korte tijd. En zonder gezamenlijke voorgeschiedenis, zonder voorafgaande langdurige samenwerkingsrelatie. Het lijkt wel een beetje op een consortium dat in korte tijd een aanbieding voor een complexe aanbesteding in elkaar moet zetten. De consortiumpartijen kennen elkaar meestal wel voor ze aan de bieding beginnen, maar niet erg goed. Ze moeten werken onder hoge druk, de risico’s die ze op zich nemen zijn zeker aan het begin nog lang niet duidelijk, laat staan te kwantificeren. En er is een hele harde deadline: de datum van de aanbesteding. Kunnen we voor dit soort onderhandelingen iets leren van de totstandkoming van het begrotingsakkoord? Waarom ging het eerst fout, en waarom ging het daarna snel goed? De reacties van betrokkenen zijn volgens mij tot twee cruciale zaken terug te brengen: vertrouwen en de wil tot samenwerking. Dat zijn twee kernbegrippen om tot goede afspraken te kunnen komen. Of het nu in de politiek is, of in de bouw. Vertrouwen betekent niet dat je alles maar klakkeloos moet geloven. Het betekent wel dat je uitgaat van de goede intenties van de andere partijen. Consortia en (keten)samenwerkingen die gebaseerd zijn op vertrouwen en de wil tot samenwerken, kunnen snel en succesvol opereren. Vijf politieke partijen hebben maar weer eens laten zien: waar een wil is, is een weg!

Reageer op dit artikel