artikel

De kleren van de keizer

bouwbreed Premium

De kleren van de keizer

De resultaten van het Bouwteam vallen tegen. Nog voor het rapport is gepubliceerd was dat zeker. Of wisten we dat eigenlijk al eerder? In plaats van een bijdrage te leveren aan verscherping van de uitkomst, vallen ‘we’ over de vorm.

Vernieuwing Bouw werd pas laat ingelicht, en Elco Brinkman onthoudt zich uit naam van Bouwend Nederland van commentaar. Wat dat wil zeggen, mag ik zelf afleiden. Er zijn zo’n 156 belangenbehartigende partijen. Tenminste, dat las ik want ‘daar houdt de tel op’. En waarom zijn die eigenlijk niet gevraagd?

Ik ben vast naïef. Nog steeds begrijp ik niet dat het beter is een probleem te analyseren dan de implementatie van een werkbare oplossing te versnellen. En scherp ben ik waarschijnlijk ook. Het is toch overduidelijk. Niet alleen een wanprestatie van het Bouwteam. Tevens een brevet van onvermogen aan twee gevestigde instituten. En dat heet vernieuwend te zijn..

Stop te oordelen, begin met kijken, is waarschijnlijk productiever in deze. Hoewel je mening al klaar hebben gemeengoed is. Zeker als het om de beoordeling van een prestatie door anderen gaat. Is dat waarom we samen niet verder komen? Een beetje ‘oenig’ zijn helpt. Open, eerlijk en nieuwsgierig. Zouden ze dat geweest zijn in het Bouwteam? Zijn de anderen dat nu? Society 1.0 eenrichtingsverkeer. Niet naar elkaar luisteren, maar een nieuw clubje oprichten. Want snelheid is geboden. Als je dat zelf al jaren doet, waarom ben je dan zo onthutst als een minister je voorbeeld volgt? In de 2.0 wereld zijn we voortdurend in dialoog met elkaar. Maakt niet uit wat de uitkomst is, als er maar hoor en wederhoor is. Je mag dus niet overgeslagen worden, want je hoort erbij. O, zit daar de pijn. Dan had je als vernieuwer of eminence grise toch de stap naar 3.0 kunnen zetten? En al netwerkend tot een betere oplossing kunnen komen.

Angela van de Loo, Directeur/eigenaar Targetpoint

Reageer op dit artikel