artikel

De feiten de feiten laten

bouwbreed

Afgelopen zaterdag stond in NRC Handelsblad een groot artikel onder de kop ‘vijf misvattingen over de hypotheekrenteaftrek’. Die misvattingen waren geformuleerd door EIB-directeur Van Hoek. Hij blijkt zich behoorlijk te ergeren aan het debat over wat vroeger fluisterend het h-woord werd genoemd, maar tegenwoordig ook in Den Haag zonder gêne voluit wordt uitgesproken. Van Hoek […]

Afgelopen zaterdag stond in NRC Handelsblad een groot artikel onder de kop ‘vijf misvattingen over de hypotheekrenteaftrek’. Die misvattingen waren geformuleerd door EIB-directeur Van Hoek. Hij blijkt zich behoorlijk te ergeren aan het debat over wat vroeger fluisterend het h-woord werd genoemd, maar tegenwoordig ook in Den Haag zonder gêne voluit wordt uitgesproken. Van Hoek heeft het over een “campagne tegen de hypotheekrenteaftrek”. Volgens hem is het vooral beeldvorming wat de klok slaat. Hij mist in de discussie feiten en argumenten. Zelf heeft hij die wel. In het rapport ‘Annuïtaire beperking hypotheekrenteaftrek’ schetst het EIB inderdaad zeer compact en helder de effecten van het Lenteakkoord op de korte en lange termijn, inclusief mogelijke alternatieven. Die feiten hoor je niet vaak.

De ergernis van Van Hoek is het lot dat bijna iedere expert treft zodra hij zich onder niet-experts begeeft. De expert heeft veel kennis, kent alle ins en outs en is uitstekend in staat om alle grijstinten te onderscheiden. Zijn publiek heeft dat niet, kent dat niet en is dat niet. Dat is lastig. Maar vervelender is het als het publiek de boodschap inhoudelijk wel kán doorgronden, maar niet ‘wíl’. En over die groep heeft Van Hoek het, over beleidsmakers en politici. Zij mengen al die feiten en argumenten namelijk met hún corebusiness: politiek. En dan zijn standpunten opeens niet in steen gehouwen en kunnen feiten op miraculeuze wijze een mening worden, en omgekeerd.

De grote vraag is nu of Van Hoeks ergernis oprecht is, of dat ook hij inmiddels het klappen van de Haagse zweep goed kent. Ik gok op dat laatste. NRC-columnist Menno Tamminga doet dat ook en gaat zelfs een stap verder. Hij tipt hem als de nieuwe minister van Woningbouw en Infrastructuur. In dat geval maar eens kijken of Van Hoek de feiten wél de feiten laat.

Reageer op dit artikel