artikel

De crisis

bouwbreed Premium

Ons land verkeert in een crisis die nog erger is dan de economische crisis, te weten een politieke crisis. Het vertrouwen van de kiezers in de gekozenen is ver te zoeken. Is dat iets nieuws? Welnee. Door de decennia heen heeft ons land altijd partijen gehad die zich keerden tegen het politieke establishment en daarmee […]

Ons land verkeert in een crisis die nog erger is dan de economische crisis, te weten een politieke crisis. Het vertrouwen van de kiezers in de gekozenen is ver te zoeken. Is dat iets nieuws? Welnee. Door de decennia heen heeft ons land altijd partijen gehad die zich keerden tegen het politieke establishment en daarmee grote scharen kiezers achter zich wisten te krijgen.

Zo was begin jaren twintig in Amsterdam Cornelis de Gelder, beter bekend als Had-je-me-maar, een bekend fenomeen. Hij was de lijsttrekker van de Rapaille Partij, ontstaan uit de anarchistische beweging. Het programma was simpel. Jajempies , voor niet-Amsterdammers jenervertjes, moesten 5 cent kosten, brood 11 cent en vet 35 cent. Hij werd ermee gekozen in de gemeenteraad.

In die tijd had het establishment echter nog mogelijkheden om zich tegen dit soort rapaille te verdedigen. Nelis werd naar Veenhuizen gestuurd wegens openbare dronkenschap.

In de jaren zestig was er weer zo’n fenomeen met Hendrik Koekoek en zijn Boerenpartij die ook veel fans kreeg langs de Amsterdamse Apollolaan. Daar kon nog om gelachen worden. Later kwamen mensen als Hans Janmaat en Joop Glimmerveen, de voorlopers van Geert Wilders dus, en werd het al serieuzer. Daartussen zat nog Pim Fortuyn die via de CPN waar hij geweigerd werd als lid, de PvdA en de VVD uiteindelijk zijn eigen partij oprichtte. Zijn dood leidde wel tot discussie in het establishment over de afstand tussen kiezers en gekozenen. Dat heeft echter niet mogen baten, die afstand lijkt alleen maar groter geworden.

Als de politiek er dan niet in slaagt om de politieke crisis op te lossen, mag je verwachten dat ze dat wel doet met de economische crisis. De maatregelen die worden genomen om dat overheidstekort maar onder de 3 procent te krijgen, werken nu al averechts . De voorgenomen verhoging van de btw leidt volgens kenners nu alweer tot een kopersstaking. Een negatieve spiraal dreigt.

Never waste a good crisis, wordt gezegd. Dan kunnen systeemfouten gecorrigeerd worden. Met oude oplossingen als lastenverzwaringen, wordt de crisis alleen maar dieper.

Reageer op dit artikel