artikel

De bouw meets politiek

bouwbreed Premium

Mijn ergernis over de politieke situatie prijkte bovenaan mijn lijstje van ideeën voor een column. Dit onderwerp is echter op zichzelf niet helemaal passend voor deze krant. Bovendien heb ik weinig verstand van politiek. Mijn zoektocht naar een verband tussen de politiek en de bouw bood helaas ook geen soelaas. Twee onvergelijkbare werelden. Stel je […]

Mijn ergernis over de politieke situatie prijkte bovenaan mijn lijstje van ideeën voor een column. Dit onderwerp is echter op zichzelf niet helemaal passend voor deze krant. Bovendien heb ik weinig verstand van politiek. Mijn zoektocht naar een verband tussen de politiek en de bouw bood helaas ook geen soelaas. Twee onvergelijkbare werelden. Stel je nu eens voor: een organisatie wil een bouwwerk realiseren. Na een rondgang langs alle afdelingen die gehuisvest moeten worden, blijken de wensen zo uiteenlopend dat het onmogelijk lijkt om één bedrijf het gehele bouwwerk te laten realiseren. Er wordt besloten om de verschillende wensenpakketten als verschillende percelen op de markt te zetten. Na selectie zijn er een stuk of tien partijen over die allen een aantal maanden krijgen om onderling een combinatie te vormen waarmee het merendeel van de wensen in één bouwwerk is te verenigen. De partijen die niet bij deze combinatie horen, blijven als adviseur betrokken om alsnog zoveel mogelijk wensen te laten verwezenlijken en om, afhankelijk van hun professionele overtuiging, het proces te frustreren. De samenwerking loopt vroegtijdig in de soep nadat één van de combinanten zich een groter deel wil toe-eigenen. De andere partijen ruiken hun kans en besluiten zélf een nieuwe aanbesteding te starten. De combinanten leggen ondertussen het werk stil om opnieuw mee te dingen naar werk. Ondertussen heroriënteert de organisatie zich en worden reeds gemaakte ontwerpkeuzen weer ter discussie gesteld. Één afdeling verkondigt zelfs dat de reeds geslagen heipalen overbodig zijn en vanuit kostenoogpunt beter verwijderd kunnen worden. Je raadt het al, al is mijn column Cobouwvullend, dat bouwwerk komt niet af. Nu wil ik met deze vergelijking niet pleiten voor een wettenmarktplaats; naar mate je meer belasting betaald mag je meer persoonlijke wensen in wetten laten verankeren. Dat niet, maar vanuit dit bouwperspectief wordt de onmogelijkheid van de huidige politieke situatie wel duidelijk. Dan gaat het eigenlijk zo slecht nog niet met ons land.

Reageer op dit artikel