artikel

Container vol restwarmte houdt zwembadwater warm

bouwbreed

Restwarmte uit de industrie hoeft niet altijd via een leiding naar gebruikers te gaan. In Dortmund rijdt het bedrijf LaTherm restwarmte in een container naar een zwembad.

LaTherm vervoert restwarmte uit een warmte/krachtkoppelaar (wkk) in een twintigvoets container vol natriumacetaat; een conserveringsmiddel uit de levensmiddelenindustrie. Daarvan heeft het bedrijf er op dit moment tien van op de weg. Per rit brengt een container ruim 2,5 megawattuur aan opgeslagen warmte weg.

De restwarmte die het zwembadwater op temperatuur houdt, komt uit een wkk die draait op stortgas. De directie bespaart er volgens woordvoerder Michael Schönberg van LaTherm jaarlijks ongeveer 1667 megawattuur energie mee.

Peter Goudswaard van de Projectgroep Biomassa & WKK noemt de aanpak van LaTherm uniek. Er is volgens hem nog geen tweede bedrijf dat op die manier restwarmte nuttig hergebruikt. Goudswaard vergelijkt de techniek met de handenwarmers die als gadget op beurzen worden uitgedeeld. “Dat zijn kunststof zakjes met een zoutoplossing erin. Als het zout kristalliseert ontstaat er warmte.”

> pagina 8: Containerverwarming rendeert al op korte afstand

Reageer op dit artikel