artikel

wetenschap Toekomstvisie voor de bouw en een strategie voor onderzoek

bouwbreed

Op 2 april heeft demissionair minister Maxime Verhagen de innovatiecontracten van de negen topgebieden bekrachtigd. De bouw heeft nog geen grote sponsoring ontvangen. Slechts enkele thema’s van de innovatielijn ‘Gebouwen’ zijn beloond met sponsoring; de overige ingediende voorstellen werden als onvolledig of onvoldragen gezien.

Er is tot oktober 2012 tijd ingeruimd om die voorstellen beter uit te werken. Een onderzoeksprogrammering opstellen lijkt een beperkte zaak, maar is altijd onderdeel van de totale ontwikkeling van de branche. Dit kost dus tijd en overleg, visie en strategie en dat is zeker nodig in tijden van crisis als heroriëntatie. In één bedrijf gaat dat simpeler en sneller. Maar het complexe bouwen, met veel integratie en coördinatie, vergt een aanzienlijke slag in overleggen, analyseren van kritische factoren, integreren en coördineren. Dit kan als een nationale uitdaging worden gezien. Die tijd is dus ook nodig om te beseffen wat de toekomst van de ‘bouw in crisis’ is. Waar de kansen liggen en om tot de conclusie te komen dat onderzoek naar innovatie op het gebied van energiebesparing een bijna verplicht nummer is. Dat onderzoek zou veel beter verankerd moeten zijn in de strategie van bedrijven, van branches van gelijksoortige bedrijven en ketengeïntegreerde consortia, van koepels en tenslotte van de ‘koepels der koepels’: Bouwend Nederland, de Aannemersfederatie en de NVTB.

Een oproep om vooral door te gaan met het ontwikkelen van een passende visie en strategie voor de ‘bouw in crisis’, met de dienende functie van de bouw voor de maatschappij als basis.

De economie is definitief omgeslagen van aanbod naar een beperkte vraag. Daaruit volgen economische, financiële, sociale, personele en andere aspecten en de vraag naar de ontwikkeling van nieuwe of aangepaste producten en diensten. Inclusief onderzoek op energiebesparing. Dat kan door slim gebruik te maken van installatiesystemen of passieve klimaatontwerpen, maar ook het zuinig gebruik maken van materialen met een lage CO 2-voetafdruk. Dat is onderzoek waar de technische univeristeiten, TNO en de hogescholen aan meewerken om met de bouw grote sprongen vooruit te maken.

Reageer op dit artikel