artikel

Pingpongen

bouwbreed Premium

Hoe zou onze cultuur er uit zien als we weer een sterke collectieve belijdenis zouden hebben voor het hiernamaals? Deze kwestie speelde door mijn hoofd toen ik onlangs duizenden mensgrote terracotta krijgers van de eerste grote Chinese keizer in slagorde voor me zag staan. Ruim tweeduizend jaar geleden werd dit wereldberoemde erfgoed onder de grond […]

Hoe zou onze cultuur er uit zien als we weer een sterke collectieve belijdenis zouden hebben voor het hiernamaals? Deze kwestie speelde door mijn hoofd toen ik onlangs duizenden mensgrote terracotta krijgers van de eerste grote Chinese keizer in slagorde voor me zag staan. Ruim tweeduizend jaar geleden werd dit wereldberoemde erfgoed onder de grond gestopt omdat het daar blijkbaar beter toeven was dan erboven. De vraag inspireerde mijn fantasie waardoor ik in gedachte op een aantal koploze figuren zelf een knikker plaatste. Voorop opperbevelhebber Wilders met naast hem de adjudanten Rutte en Verhagen. Het was een onbeholpen gedooggezicht want hun onderlinge verhoudingen klopte voor geen meter. Daarachter plaatste ik een getransformeerde Janneke Bijsterveldt naast kamerpias Plasterk, die blijkbaar door een leerling was gereconstrueerd. Om old boyBrinkman en zijn bouwmaatjes niet tekort te doen, gaf ik ook hun een plaats in de keramische formatie. De strijders van de vakbonden lagen nog in scherven op de afdeling restauratie. Wie ik er ook bij betrok, het bleef één groot ‘waan van de dag’ circus waaruit geen kracht en vermogen straalde om ons hier en in het paradijs gelukkig te maken. De confrontatie met het huidige ‘Hemelse rijk’ en de grote tegenstellingen in een land waar ze alles vreten waar poten onder zitten (behalve tafels en stoelen), riepen nog meer vragen op. Naast talloze creaties van toparchitectuur zijn er ontelbare woonkazernes met een belabberde infrastructuur op het gebied van energie, water en riolering. Miljoenen mensen hebben niet meer dan enkele vierkante meters behuizing tot hun beschikking en moeten pingpongen in een publiekshudo waarbij, ter vergelijking, een varkensstal in ons land een cleanroom is. Buitenlandse ‘China-hype’ geldwolven hebben gezorgd voor enorme investeringen in een bouwproductie waarvoor geen bewoners zijn en waarvoor het rendement dus niet kan worden opgebracht. Honderden, misschien wel duizenden, betonnen woontorens van 100 meter of hoger staan als afgekloven skeletten te wachten op afbouw, waarvoor geen pingping is. Het wachten is op het spatten van een ook daar gecreëerde economische luchtbel. Het idee ‘land in opkomst’ zou wel eens snel kunnen omslaan in ‘land van de ondergang’.

Reageer op dit artikel