artikel

Om wiens kop gaat het?

bouwbreed

Tot ieders grote verrassing komt er een parlementaire enquête naar woningcorporaties. Wat die commissie precies gaat doen is nog niet bekend, maar meestal levert zo’n enquête een mooi kijkje in de keuken van een sector en/of een deel van de overheidsorganisatie op.

Bij veel van de enquêtes rollen er aan het eind koppen. Een minister treedt af. En ook aan de kant van de sector vallen slachtoffers. Maar om wiens kop gaat het deze keer? Het zou toch wel getuigen van erg veel humor als dat die van oud-minister Donner zou zijn (was hij immers niet minister toen de derivatenkwestie van Vestia tot een climax kwam?). Andere kandidaten zijn er in de politiek niet. Spies zal niet gespietst worden. Het ligt ook niet voor de hand dat topambtenaren Marc Frequin of Bert van Delden worden aangewezen als de ‘schuldigen’.

Maar welke exponent van de corporatiesector zal er dan moeten sneuvelen. Alle brokkenpiloten zijn al naar huis gestuurd of met de westerzon vertrokken. De eerste categorie verdacht van fraude. Een volgende groep vanwege te complexe financiële constructies. Een derde omdat hij/zij gestart was met te complexe projecten. En een vierde categorie omdat ze niet zo goed waren in branchevreemde activiteiten. Directeuren die gewoon aan het werk zijn, komen niet in aanmerking voor een publieke executie.

Maar wie is dan Barbertje? Toch niet de bestuursvoorzitter van Aedes Marc Calon? Als hij de macht zou hebben, had hij allang her en der ingegrepen. Kielhalen we dan de accountants, die hebben zitten slapen? Of de externe toezichthouders die te veel vlaggetjes hebben uitgedeeld? Idee: los deze puzzel op met Pasen.

Reageer op dit artikel