artikel

Nieuws

bouwbreed Premium

De Nieuwbouw, Vernieuwing Bouw, het Bouwteam, je raakt bijna de kluts kwijt van alle vernieuwers die verbaal de bouwsector aan het vernieuwen zijn. De vraag is natuurlijk of er echt wordt vernieuwd. Het antwoord is nee en ja.

Wie op de korte termijn kijkt, ziet weinig verandering. Nog steeds worden stenen gestapeld en asfalt gedraaid. Voor wie verder kijkt dan zijn neus lang is, ziet dat er een hoop is veranderd. Gedacht wordt aan nieuwe concepten, nieuwe processen en nieuwe producten en diensten.

Een vergelijking met de ICT-sector dringt zich soms op. Ook daar kent men architectuur, is er nog nooit een product binnen budget en op tijd opgeleverd en krijgt de klant niet wat hij wil. Niemand die daar echter om maalt. Het zijn immers de moderne tovenaars die het allemaal doen en niemand begrijpt waar ze mee bezig zijn.

Wat dat betreft heeft de bouw pech. Iedereen heeft wel eens een hamer of schroevendraaier in zijn hand gehouden, de producten zijn meestal heel erg zichtbaar dus iedereen heeft er een mening over en denkt er verstand van te hebben. Maar dit terzijde.

De bouw heeft ook op een andere manier pech. De sector is bezig duurzame goederen neer te zetten. Anders dan bijvoorbeeld een mobiele telefoon waarvan iedereen elke twee jaar een nieuw model wil hebben, gaan bouwwerken lang mee. Het bedenken van nieuwe producten werkt derhalve maar zeer beperkt.

Daarnaast speelt de economie een grote rol. Er is wel behoefte aan de producten van de bouwsector, maar de koopkrachtige vraag ontbreekt. Daar helpt geen vernieuwing aan. Integendeel, het aantal bedrijven dat omvalt, zou dit jaar wel eens groter dan ooit kunnen zijn.

Anders dan in het begin van de crisis, gaat het nu niet om bedrijven waar wat minder ondernemerschap het eigen vermogen al had uitgehold, maar om bedrijven die last hebben van de dichtgevroren geldkraan waardoor ze geen projectfinancieringen meer krijgen.

Is dat erg? Uit menselijk oogpunt bezien: ja. Macro gezien: nee. De sector moet voorbereid zijn op een structureel lager productieniveau. Daar hoort een lagere capaciteit bij. Daar is niets nieuws aan.

Reageer op dit artikel