artikel

Niet elke oplossing kost geld

bouwbreed

Niet elke oplossing kost geld

Als een drenkeling die in het water zich tot het uiterste inspant om aan de verdrinkingsdood te ontkomen, terwijl op de kant iemand met de reddingsboei in handen gedecideerd vraagt “wat doe je er zelf eigenlijk aan om uit het water te komen?” Dat gevoel bekroop Nico Rietdiijk toen hij het verwijt van minister Spies las, dat de bouwsector te veel naar anderen wijst en zelf te weinig doet.

Het kabinet heeft het op dit moment alles behalve gemakkelijk. Met begrip voor deze lastige positie deed NVB daarom onlangs een oproep aan het kabinet om samen naar creatieve oplossingen te zoeken om de bouwsector op de been te houden. Het begrip lijkt echter niet wederzijds. Althans, die conclusie kunnen we trekken uit de uitlatingen van minister Spies, dat de bouw te weinig naar zichzelf kijkt en bij de overheid aanklopt. Het is een ‘makkelijke’ opmerking die weinig getuigt van empathie met een sector waar het water letterlijk tot aan de lippen staat. Met een woningverkoop die 70 procent lager ligt dan vóór de crisis, en waar bijna dagelijks bouwbedrijven failliet gaan, kennen wij geen sector in Nederland die zo hard geraakt is als de bouw.

Efficiënter

Natuurlijk heeft minister Spies gelijk dat de sector vooral naar zichzelf moet kijken. Maar de bouw doet niet anders. Er wordt meer dan ooit op de kosten gelet, efficiënter gebouwd, aan ketenintegratie gewerkt. Helaas hebben bouwbedrijven het niet alleen voor het zeggen. Stedenbouwkundigen, gemeenten, corporaties, regelgeving en banken, die nog slechts spaarzaam hypotheken en bedrijfskredieten verstrekken, doen immers nog een stevige duit in het zakje. Met alleen naar elkaar wijzen komen we er niet, we moeten met elkaar d e dialoog aan gaan. Dat hebben wij de minister al eerder gevraagd, maar we moeten via de krant horen dat ze knap ‘chagrijnig’ is. Ongetwijfeld heeft zij het zo niet bedoeld. Daarom opnieuw het verzoek met ons in gesprek te gaan. En zij kan gerust zijn. Niet elke oplossing die we aandragen kost geld!

Nico Rietdijk, Directeur NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers

Reageer op dit artikel