artikel

Girlsday: in iedere klas, ook voor jongens

bouwbreed

Girlsday: in iedere klas, ook voor jongens

Kent u ze nog: Thea studeert techniek (jaren ‘80), Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid (1990-1993), Meisjes en Techniek (2008)?

Hebben deze campagnes geholpen om meer meisjes te laten kiezen voor techniek? Kennelijk onvoldoende, want vandaag is het Girlsday, een dag waarop meisjes tussen de 10 en 15 jaar kennis kunnen maken met technische beroepen. Een ondergronds station van de Noord/Zuidlijn bekijken, of een verf- of melkfabriek. Leuk, maar helpt het ook? Aanleiding voor een geheel niet wetenschappelijk verantwoord onderzoek onder 10- tot 15-jarige meisjes.

Het basismateriaal is goed. “Techniek? Dat is heel leuk want dan kun je zelf achter dingen komen en moeilijke problemen oplossen.” “Techniek? Dat is supercool want dan maak je iets dat echt belangrijk is zoals een huis, dijk of schoon water.”

Wat gebeurt er op de basisschool? De 10-jarigen vinden het beetje techniek dat wordt gegeven vooral saai: “Het is zo leuk om iets te ontdekken, iets zelf te maken en dan moeten we uit een boek leren.” En op de middelbare school? “De leraar kan niet aangeven wat ik later met de natuurkundekennis zou moeten doen.” “Als je geen technisch iemand in de buurt hebt, denk je bij technisch werk toch vooral aan mannen die sleutelen.” “Pas tijdens het speeddaten met een vrouwelijke ingenieur hoorde ik dat bijvoorbeeld nadenken over het juiste aantal operatiezalen in een ziekenhuis ook ingenieurswerk is.” Het advies van de meisjes moge duidelijk zijn…

Terug naar Girlsday. Een sympathiek idee, zeker als de meisjes zelf mogen experimenteren in een lab en een jonge vrouwelijke ingenieur de rondleiding doet in de fabriek. En veel beter dan die eerdere onpersoonlijke campagnes. Waarom dan toch mijn onrustige gevoel? Omdat geen van de meisjes die ik sprak Girlsday kende! Geen één! En dat ligt niet (alleen) aan mijn steekproef: er nemen vandaag 7.000 meisjes deel, van in totaal 583.000 meisjes tussen de 10 en 15 jaar.

Het is natuurlijk te laat om voor die andere 576.000 meisjes een excursie te regelen. Gelukkig heeft deze digitale infranieuwsbrief van Cobouw 4.500 abonnees. Als wij nu ieder 9 schoolklassen enthousiasmeren, met als bonus de jongens en leerkrachten, dan komt het toch goed. Want in die klassen moet het gebeuren, daar ben ik van overtuigd!

Ir. Karin Sluis, Sectorhoofd Ruimte en mobiliteit bij Witteveen+Bos

Lees meer over Girlsday

Video: Girlsday

Bron: NOS.nl.

Reageer op dit artikel