artikel

Gezocht: Technici (M/ V)

bouwbreed

If I were a carpenter;
And you were a lady;
Would you marry me anyway;
Would you have my baby.
Bobby Darin, If I were a carpenter.

In de afgelopen periode stonden de horrorverhalen inzake het tekort aan technici weer in verschillende media. In Nederland, zo werd berekend, zal er over enkele jaren een tekort zijn aan 170 duizend technici.Redenen? Vertrekkende babyboomers en een krimpende sector, waardoor jongeren en hun ouders in deze branche een onaantrekkelijk carrièrepad zien. Daarnaast heeft onze overheid de laatste jaren steeds maar verkondigd dat Nederland een dienstenland moest worden. Steeds werd gesproken over het opleiden van medewerkers voor kennisintensieve beroepen. Daarbij werden de beroepsopleidingen een beetje ‘in de steek gelaten.’ Nu probeert men jongeren te prikkelen met extrinsieke motivatoren door aan te geven dat het ‘goed geld te verdienen is’ en dat er zonder technici geen nieuwe producten kunnen worden gemaakt. Hierbij probeert men ook nog steeds vrouwen te enthousiasmeren voor een technische opleiding. Kijk je hier naar puur als markerteer, dan vraag je je toch af of dit verstandig is? In het blad De ingenieur gaf dr. ir. Jongeneel aan dat we meer aandacht moeten besteden aan “het kleine jongentje in onszelf”, dat het gewoon leuk vindt om te bouwen en te knutselen aan het een en ander. Een intrinsieke motivatie. En hier zit de crux. Moet je nu echt met man en macht proberen om zo veel mogelijk meisjes op technische opleidingen te krijgen? Terwijl je weet dat dit veel meer moeite, energie en kosten met zich meebrengt dan wanneer je je richt op de jongens. Ik neem hier wellicht een stap terug naar de meer klassieke rollenpatronen. Maar van uw marketeers verwacht u toch ook dat hij/zij zich richt op de targets en dan kijkt waar de meeste winst het snelst en structureel te behalen is? Wanneer je de genoemde 170.000 sterk naar beneden wilt krijgen, zul je zeker met de beperkte middelen, keuzes moeten maken.

Anders staat straks heel Nederland stil, zie je de nieuwe premier op een paard langskomen en verschrikt roepen: My kingdom for a technician.

Reageer op dit artikel