artikel

De redder

bouwbreed

Nee, niet Johan Cruijff maar Wouter Bos is de grote redder van Nederland. Dat wil hij zelf graag doen geloven na de publicatie van het rapport van de commissie-De Wit over de financiële crisis.

Bos kocht voor 16,8 miljard aan belastingcenten ABN Amro en redde daarmee het bancaire systeem. Wellicht had hij door de ogen van toen gelijk. Inmiddels wordt er wat anders over gedacht. Daarom is het zo verbazingwekkend dat de Europese Centrale Bank nog steeds via die traditionele lijnen denkt. Nog steeds creëert de ECB geld dat tegen 1 procent aan de banken wordt geleend die het vervolgens weer op een depositorekening bij de ECB zetten. En dan gaat het niet om klein bier, maar om honderden miljarden die de reële economie worden onthouden. Bedrijven en zelfs lagere overheden beginnen het door te krijgen. Andere vormen van financiering vinden hun weg, zoals crowdsourcing . Ook zie je bedrijven geleidelijk niet langer sturen op omzet of winst, maar op eigen vermogen om zo hun afhankelijkheid van banken te verminderen. Zo bezien snijden banken zich dus zelf in de vingers door op hun geld te blijven zitten. Dat doen ze ook dankzij de ECB met z’n procentje rente. Als gevolg daarvan hebben banken nauwelijks meer belangstelling voor spaargelden waarvoor ze zo’n 3 procent moeten betalen. Kijk maar de Rabobank die na de overname van de Friesland Bank – u weet wel: willen is kunnen – daar direct de spaarrente verlaagd heeft. Dat gegeven biedt de bouw volop perspectieven zoals lector Willem Verbaan van de Hogeschool Amsterdam betoogt. Andere financieringsvormen voor gebiedsontwikkeling predikt hij. Dbfmo is daarbij een model dat helpt. Daar kan crowdsourcing aan worden toegevoegd, zeker als de crowd een rendementje van een procent of 4 tot 5 geboden kan worden. Dat is een rendement dat zonder meer uit gebiedsontwikkeling kan komen, mits de inkomsten goed in kaart gebracht worden. Die zijn er volop maar verdwijnen nu in de zaken van de telecom-, gas- en elektriciteitsbedrijven. Wat te denken bijvoorbeeld van een duurzame wijkcentrale. De ware redder kan dus de crowd zijn.

Reageer op dit artikel