artikel

Corporatie op klompen

bouwbreed Premium

Terwijl de verhuiswagens van de FIOD, over landweggetjes slingerend, de boedel van de treasurer van Vestia veiligstellen en Tweede Kamerleden schrijven aan de opdracht van de enquêtecommissie, heeft een woningbouwvereniging in de kop van Noord-Holland een feestelijke avond belegd. Met muziek, stadsdichter en debat met landelijke coryfeeën. Aanleiding is het nieuwe beleidsplan van de vereniging. […]

Terwijl de verhuiswagens van de FIOD, over landweggetjes slingerend, de boedel van de treasurer van Vestia veiligstellen en Tweede Kamerleden schrijven aan de opdracht van de enquêtecommissie, heeft een woningbouwvereniging in de kop van Noord-Holland een feestelijke avond belegd. Met muziek, stadsdichter en debat met landelijke coryfeeën. Aanleiding is het nieuwe beleidsplan van de vereniging. Het gaat goed met de corporatie en dat willen ze delen met leden(-bewoners), lokale politici, bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen. De zaal in Museum BroekerVeiling blijkt niet genoeg stoelen te hebben voor de meer dan tweehonderd aanwezigen. ‘Wij’, de niet-autochtonen, krijgen die avond een lesje in maatschappelijke verankering. Ik doe een poging tot verklaring. De corporatie is bewust vereniging gebleven en heeft de verenigingscultuur in ere gehouden. De directeur staat bekend als een betrokken volkshuisvester. Hij is eigenzinnig en heeft zich niet aangepast (door een streepjespak te kopen en een speldje van de Lions te gaan dragen). Door de oriëntatie op de lokale opgave opereert de corporatie bewust lokaal, blijft daardoor herkenbaar en hanteert daarbij een smalle taakopvatting. Huren en kopen en een klein beetje leefbaarheid. Commerciële avonturen zijn taboe, evenals branche-overschrijdende activiteiten. De reputatie van de corporatie is goed. Het is vooral een heel erg betrouwbare partner en dienstverlener. En ook de lokale verhoudingen lijken zo op het eerste gezicht voortreffelijk: want bij welk corporatieoploopje zitten de burgemeester en de wethouder vooraan in de zaal? En waar nemen bazen van bouwbedrijven zelfs hun vrouw mee voor een avondje uit naar de presentatie van het beleidsplan van een corporatie van 1400 woningen?

Reageer op dit artikel