artikel

Confrontatie gevraagd!

bouwbreed

We leven in een ‘van ik naar wij’-tijdperk. Dat vraagt om samenwerking. En daar is moed voor nodig. Of zou het iets anders zijn? Als ik deze column aan het schrijven ben, is net bekend hoe het petje van Geert Wilders staat. Stug doorgaan. Nu maar weer zien hoe de rest van de goegemeente in de Tweede Kamer daarop reageert.

Elke keer een nieuwe horde en elke keer kans op frustratie. De vijf grootste frustraties van teamwork zijn mooi beschreven door Patrick Lencioni. Altijd goed om van tevoren te weten, als je ermee aan de gang gaat. Hij zet ze bovendien in een piramide. Net als Maslow. Blijkbaar hebben we als team ook behoeften, die we willen vervullen. En op volgorde! Vertrouwen komt eerst. Eigenlijk heel gemakkelijk te realiseren. Want als we allemaal hetzelfde geloven, volgt vertrouwen vanzelf, volgens de meeste goeroes die bijna altijd soleren. Dan volgt de confrontatie of het conflict. Zwakke teams gaan die uit de weg en sterke teams durven deze aan. Bekend terrein? Een van mijn favoriete klanten – het beste bouwbedrijf van Nederland – had ‘m meteen door. “Ja, wij worstelen met die confrontatie. Want we willen geen gedoe.” Nou, zonder gedoe geen resultaat! Terug naar Lencioni. Als een team de confrontatie aandurft komen we betrokkenheid tegen. Is die zwak of sterk? Als de betrokkenheid niet langer frustreert, kunnen we het hebben over verantwoordelijkheid. Nemen we die allemaal of gaan we hem uit de weg? Oeps; gelukkig hebben we leren confronteren. En tot slot – het topje van de piramide: resultaat. Als je team er weinig oog voor heeft, is er onder in de piramide iets niet in orde. O ja, en niet voor je eigen resultaat natuurlijk. Maar oog hebben voor het gezamenlijke resultaat. Dus, sturen op resultaat heeft geen zin als je boven op een ‘uitgewoonde’ piramide staat. De fundering heet vertrouwen. En vertrouwen gaat over kwetsbaarheid. Ik wens je een team waarin spelers durven zeggen ‘het moeilijkst voor ons is samenwerken’.

Reageer op dit artikel