artikel

Achtergrond introductie DUZS Platform voor duurzame innovaties

bouwbreed Premium

Een aangepaste lift-slabmethode rond kolommen die ook meteen de installaties en leidingen herbergen, met een duurzame schil van cellenbeton rondom. DUZS van Bartels moet aanzetten tot duurzame innovaties in de bouw. De constructeurs geven zelf een paar goedgemikte voorzetten in de hoop dat nieuwe partners die willen inkoppen. < Vervolg van pagina 1 Van stedenbouw […]

Een aangepaste lift-slabmethode rond kolommen die ook meteen de installaties en leidingen herbergen, met een duurzame schil van cellenbeton rondom. DUZS van Bartels moet aanzetten tot duurzame innovaties in de bouw. De constructeurs geven zelf een paar goedgemikte voorzetten in de hoop dat nieuwe partners die willen inkoppen.

< Vervolg van pagina 1

Van stedenbouw via systeembouw naar installatieconcepten en nieuwe geveloplossingen. Voor de nieuwbouw- maar ook voor de renovatiesector. DUZS van ingenieursbureau Bartels is alomvattend. Ambitieus. Pretentieus misschien wel voor een bureau dat zich er graag op laat voorstaan dat het constructeurs pur sang herbergt. Rob Leegwater ziet DUZS vooral als een paraplu. De afkorting staat voor duurzaam samenwerken en is geen star tot in de laatste details uitgewerkt systeem, maar iets dat de komende jaren met wisselende partners verder handen en voeten moet krijgen. Het doel is energieneutrale woningbouw te realiseren tegen 30 procent lagere kosten. Er is weliswaar een aantal systeemnamen geïntroduceerd. Zoals Schaefer voor een ruimtelijke structuur, gebaseerd op de lift-slabmethode en vernoemd naar de voormalige volkshuisvester die nooit een blad voor de mond nam. En ‘Bloc’ voor een energievoorzieningsconcept, ‘Utilitas’ voor systeembouw uit cellenbeton en ‘Maket’ voor een slim gevelelement. Maar geen van die vier termen is geregistreerd als handelsmerk. Leegwater: “Het zijn ver uitgewerkte concepten die hooguit op projectniveau detailengineering behoeven. De uiteindelijke verschijningsvorm zal per project verschillen en afhangen van de partijen die aanhaken.” Voor Bloc is Bartels al zo’n samenwerking aangegaan met General Electric . De ingenieurs zien een geïntegreerde installatie-unit voor zich waarin alles samenkomt. Meterkast, ventilatiesysteem, warmteterugwinning, piekketel en warmtepomp, zijn allemaal ondergebracht in een compacte unit met een voetafdruk van 1,5 vierkante meter. Die kan in één keer tijdens de bouw worden geplaatst en dat scheelt heel wat monteurs en installateurs op de bouwplaats die elkaar voor de voeten lopen. De unit neemt wel enige hoogte in beslag, maar die ruimte is er, gezien de verdiepingshoogten waarin DUZS voorziet. Want dat bevordert het flexibele gebruik van de gebouwen. Als het gebouw volgens het Schaefer-systeem wordt opgebouwd, past de installatie-unit precies in de gebruikte vakwerkkolommen. Leegwater: “Dat is het integraal denken en ontwerpen wat Bartels met DUZS zo graag wil stimuleren.”

Broodjes

Zo draagt DUZS meer oplossingen aan. Bijvoorbeeld een systeem voor grondgebonden woningen en renovaties op basis van cellenbeton. Niet alleen voor de wanden en het dak, gezien de enorme isolerende eigenschappen, maar ook voor de vloeren. Uit een vloer opgebouwd uit lichte ‘broodjes’ kan gemakkelijk een broodje worden weggelaten waardoor een blijvend bereikbare leidingstrook ontstaat. Door de lichte bouwwijze van dit bouwsysteem, dat Utilitas is gedoopt, kan ook met een veel lichtere fundering worden volstaan. In de helft van de gevallen zullen volgens Leegwater geen palen nodig zijn. Een laatste element van DUZS is het Maket gevelelement. In de ruwbouwfase wordt het chassis geplaatst, waarna gaandeweg alle overige elementen ertegenaan worden geplaatst. Met drielaags glas, verstelbare scharnieren, gegarandeerd luchtdicht en met een vooraf afgesproken onderhoudsprogramma. Dat gaat volgens Leegwater een flinke stap verder dan de concepten I tot en met III die de timmerindustrie hanteert. Leegwater wil nu graag het land in. Zijn eigen inspiratiebron vormen een aantal oude principes en systemen die hun bestaansrecht al lang en breed hebben bewezen, maar niettemin enigszins in de vergetelheid zijn geraakt. Hij begon ooit zijn carrière bij Indeco Coignet dat een bouwsysteem voerde waarmee in de jaren zestig wel veertig woningen per week werden gerealiseerd. Het drager-inbouwprincipe van Jon Habraken is nog zo’n vergeten klassieker waar Leegwater graag op teruggrijpt. “Niet alles hoeft vanuit het niets compleet opnieuw ontwikkeld te worden. Dat hebben we dus ook niet gedaan. DUZS perfectioneert de systemen en stemt ze beter op elkaar af. Nu is het tijd dat anderen aanhaken om samen nieuwe werkgemeenschappen te vormen. “

Reageer op dit artikel