artikel

1 april

bouwbreed

Naast mijn vrije tijd doe ik nog wel eens wat aan kansen- en risicomanagement. De kunst van het verbeteren van je organisatie én je resultaat. En dat allemaal door concreet en gericht in te grijpen op de onzekerheden die jouw doelen het meest beïnvloeden. Het is daarbij altijd een uitdaging de realiteitszin van bijzondere gebeurtenissen […]

Naast mijn vrije tijd doe ik nog wel eens wat aan kansen- en risicomanagement. De kunst van het verbeteren van je organisatie én je resultaat. En dat allemaal door concreet en gericht in te grijpen op de onzekerheden die jouw doelen het meest beïnvloeden. Het is daarbij altijd een uitdaging de realiteitszin van bijzondere gebeurtenissen in specifieke situaties te bepalen. Word je beinvloed door de ‘komt wel goed’-mentaliteit van je experts (de mens is nou eenmaal geneigd risico’s te onderschatten)? Of trap je in de valkuil van specifiteit, waardoor ‘een aardbevinggerelateerde overstroming in New Orleans’ waarschijnlijker lijkt dan ‘een aardbeving in Noord-Amerika’? Een mooi moment om even het vizier scherp te stellen: 1 april! Probeer maar eens in te schatten hoe groot de kans is dat sommige 1 april-grappen waar zijn. Zo werd de A2 versperd door een tiental paarden, die uiteindelijk na een spannende race (met stress!) zijn afgevoerd. De gemeente Tiel adviseert haar bewoners de komende dagen de toiletten af te sluiten, en het liefst deze met een zwaar object op zijn plek te houden, in verband met werkzaamheden aan het riool. In Groningen worden de bewoners opgeschrikt door een F16 die de geluidsbarrière passeert tijdens een dijk- en kadecontrole voor de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze & Aa’s. Ook in het buitenland blijken grappenmakers te zitten. Britse wetenschappers hebben aangetoond dat mensen elkaar aantrekkelijker vinden door alcohol, omdat ze niet meer kunnen onderscheiden of je symmetrisch bent. Een kleine 700 Russische vissers worden gered na een spannend avontuur op een afgebroken ijsschots op open zee. En dan de Duitsers. De buren van de nieuwe Duitse president Joachim Gauck hebben geklaagd over de parkeergelegenheid door de vele veiligheidsmaatregelen. De president gaat daarom verhuizen. Mooie verhalen he? En de grap is: allemaal waar…

Reageer op dit artikel