artikel

Zonnesysteem levert stroom én warmte

bouwbreed

Zonnecellen en zonnecollectoren zijn niet te combineren in één systeem, is de algemene opvatting. Fabrikant Naked Energy zegt beide voorzieningen te hebben gecombineerd tot een goed renderend hybride systeem.

Zonnecellen renderen het best als ze koud zijn; voor collectoren kan het niet warm genoeg zijn. In Nederland studeert onder andere producent van verwarmingssystemen Remeha op een combinatie van zonnecollectoren en -cellen. “Maar daar zit nog niet veel ontwikkeling in”, zegt Bert Boonstra van het Apeldoornse bedrijf. Naked Energy uit het Britse Guildford denkt de tekortkomingen van voorgaande hybrides te hebben opgelost met een thermosyfon; een warmtewisselaar die werkt volgens het principe van convectie. De thermosyfon haalt warmte van de zonnecellen weg en brengt er water mee op temperatuur. Daardoor blijft de temperatuur van de zonnecellen volgens de fabrikant gelijkmatig laag, zodat ze meer elektriciteit genereren. De zonnecellen zijn in een vacuümbuis gemonteerd. Het Imperial College London, een van de partners van het bedrijf, noteerde een meeropbrengst van ruim 40 procent vergeleken met conventionele zonnepanelen. De laatste hebben een gemiddeld rendement van 18 procent. Dat getal daalt met een half procent met elke graad die de temperatuur boven 25 graden Celsius komt. De bovenkant van een zonnepaneel wordt al snel 65 graden. Het rendement ligt dan rond 4 procent. Voor expert zonne-energie Henk Oversloot van TNO Gebouwde Omgeving en Milieu blijft de hybride “een beetje een strijdig product. De zonnecel moet voor de beste opbrengst koel blijven, terwijl de zonnecollector zo heet mogelijk moet zijn. Het is moeilijk daar een middenweg in te vinden. Een optimaal product is er dan niet van te maken.” Mede daardoor zijn er volgens Oversloot niet heel veel fabrikanten die de hybride in productie nemen. “De theorie klinkt mooi maar in de praktijk klopt het niet”, zegt leverancier van zonnesystemen Paul Tetteroo van Energy Holland uit Heerhugowaard. In die theorie worden de zonnecellen veelal gekoeld met koud water. “Alleen heel grote installaties kunnen genoeg koud water rondpompen om de zonnepanelen te koelen. In kleine(re) installaties is al het water op een gegeven moment warm en worden de zonnecellen niet meer gekoeld.” Het hybride systeem dat Naked Energy onder de merknaam Virtu op de markt wil brengen is volgens Tette-roo één van de producten die de theorie in de praktijk niet waarmaakt. “Wie iets anders beweert liegt gewoon!”

Reageer op dit artikel